UWAGA: Strona oraz Forum Smart'ny Dom nie będzie dostępne 23 Grudnia 2024 ze względu na przenoszenie serwisu na mocniejszą maszynę.
W tym czasie polecam poświęcenie swojego czasu na pomoc partnerowi w przygotowaniu udanych Świąt 😉
Za niedogodności z góry przepraszam, admin
Witajcie,
Mam problem z pzem i liczeniem zużycia prądu w domoticzu. Niezbyt ogarniam jeszcze tematy związane z domoticzem i boje się, że moje pytanie jest głupie. Jak zrobić aby zapisywało dane zużycia prądu godzinowo, na dzień, miesiąc i rok? Do domoticza przez esp8266 wysyła tylko dane aktualnego poboru prądu.
Zakładam, że na pokładzie masz Tasmotę. Jest tam licznik miesięczny i całkowity.
System zbiera dane i zrobi wykresy
coś takiego. Później zainstalujesz sobie Grafanę i skonfigurujesz badziej dokładnie
Ok dzięki, muszę zainstalować tasmotę. Spróbuję poszukać na necie jak to zrobić a jeśli mi się nie uda to zgłoszę się o pomoc.
@lukaszpaprocki podłączasz moduł do komputera i uruchamiasz web installer
Wgrałem tasmote i stoję w miejscu. Niby ustawiłem GPIO jak się należy ale nie pobiera żadnych danych. Co dalej?
@lukaszpaprocki Zapomniałem dodać, do współpracy z domoticz taśmowa nie może być w wersji wyższej niż 11. W domoticzu odgrywasz plugin Tasmoticz
Nie chodzi o domoticza. Nie ma komunikacji między esp a pzem
GPIO dla RX musi być PZEM016 RX
Nadal nic. Czy przypadkiem w pzem trzeba lutować jakiś rezystor? W pzem świeci się tylko jedna kontrolka przy tx a ta druga od rx nie świeci się.
@lukaszpaprocki Zapomniałem dodać, do współpracy z domoticz taśmowa nie może być w wersji wyższej niż 11. W domoticzu odgrywasz plugin Tasmoticz
To nie do końca tak. Tasmota w wersji niższej niż 12 pozwala na korzystanie z Homeasisstant Discovery , wtyczka - plugin Tasmoticz będzie działał z każdą wersją , nawet najnowszą .
@lukaszpaprocki jak masz skonfigurowane GPIO do tego połaczenia ? Wstaw zrzut , dodatkowy rezystor 1K między 5V a anodą transoptora pozwala na zasilenie pzem04 z 3V . Przy zasialniu 5V trochę ryzykujesz ale ten rezystor jest zbędny.
GPIO 1 =PZEM 0XX Tx
GPIO 3 - PZEM 016 Rx
Zasilanie 3,3 V
Ewentualnie zamiana kabelków Tx Rx w PZEM ie.
@lukaszpaprocki GPIO ok , połączenie masz RX w ESP do TX pzem i TX ESP do RX pzem ?
Już tak i działa. Wcześniej zamieniałem rx i tx z pzem ale w GPIO miałem zaznaczone PZEM004. Dzięki 🙂
To nie do końca tak. Tasmota w wersji niższej niż 12 pozwala na korzystanie z Homeasisstant Discovery , wtyczka - plugin Tasmoticz będzie działał z każdą wersją , nawet najnowszą .
z HA działa każda nowa wersja Tasmota discovery
Kolejny problem czyli brak komunikacji z domoticzem. Zainstalowałem MQTT oraz tasmoticza. Konsola wywala taki błąd
12:59:57.815 MQT: Nie udało się nawiązać połączenia 192.168.1.37:1883, rc -2. Spróbuj ponownie 120 sec
13:00:32.445 RSL: STATE = {"Time":"2022-12-01T13:00:32","Uptime":"0T00:40:04","UptimeSec":2404,"Heap":26,"SleepMode":"Dynamic","Sleep":50,"LoadAvg":19,"MqttCount":0,"POWER":"ON","Wifi":{"AP":1,"SSId":"FunBox2-AD1F","BSSId":"78:65:59:33:AD:1F","Channel":8,"Mode":"11n","RSSI":72,"Signal":-64,"LinkCount":1,"Downtime":"0T00:00:03"}}
13:00:32.454 RSL: SENSOR = {"Time":"2022-12-01T13:00:32","ENERGY":{"TotalStartTime":"2022-11-30T18:43:50","Total":26.634,"Yesterday":6.141,"Today":20.493,"Period":246,"Power":3008,"ApparentPower":3019,"ReactivePower":265,"Factor":1.00,"Frequency":50,"Voltage":196,"Current":15.436}}
13:01:58.750 MQT: Próba połączenia...
W domoticzu dodałem tasmotę wpisałem adres ip login i hasło, w esp również dodałem adres ip login i hasło.
zmień konfigurację mosquitto , przejrzyj to https://www.smartnydom.pl/forum/domoticz-obraz-dla-linux/smarticz-n/
Dzięki pomogło 🙂 A jak ustawić częstotliwość przesyłania danych? Bo teraz chyba mam co minutę
Dzięki 🙂 ogarnięte