Próbuję uruchomić zigbee2mqtt z użyciem zzh! CC2652R (jednego z polecanych) na rPi4.
Niby wszystko się instaluje prawidłowo (bo przed aktualizacją smarticza miałem sporo błędów podczas instalacji zigbee2mqtt) i uruchamia się.
Nie mogę jednak sparować żadnego urządzenia, zgłasza się tylko Coordinator. Próbowałem zmieniać porty USB ale to nic nie daje.
Myślałem, że coś jest nie tak z CC2652R ale po wpięciu go do USB w Synology i zainstalowaniu zigbee2mqtt w Dockerze wszystko ładnie się uruchamia i paruje.
Czy ktoś miał podobne problemy?
@voytec pytanie czy aktualizowałeś usługę zigbee2mqtt i wtyczkę ? Jedno i drugie na 100% nie jest aktualne na świeżo pobranym obrazie smarticza .
@isom Tak, zainstalowałem od początku zigbee2mqtt. mam też zaktualizowane Node.js do v14.17.0 i npm do v7.15. Na malinie zrobiony full-upgrade.
Jeśli chodzi o wtyczkę do domoticza to ona raczej nie ma nic wspólnego z parowaniem.
Używam tego wbudowanego frontend'u do obsługi zigbe2mqtt
experimental: new_api: true frontend: port: 1890
I tak jak pisałem po uruchomieniu zigbee2mqtt na Synology wszystko działa prawidłowo, wtyczka do domoticz'a również.
Pytanie czy w domoticzu nie wykrywa Ci żadnych urządzeń czy nie rozpoznaje ich prawidłowo? Jakie urządzenia parujesz?
Gdy wykonuje procedurę parowania to zigbee2mqtt nie widzi żadnych urządzeń w logach (debug) nie widać żadnych wpisów.
Domoticz nic wspólnego z tym nie ma. Plugin domoticza to tylko nakładka pobierająca dane i umożliwiająca sterowanie zigbee2mqtt, ale można to robić poza nim.
Podłącz cc2652r przez przedłużkę usb. Czasami były problemy jak był wpięty bez pośrednio do portów usb w rp4.