Witam , 5 listopada została wydana nowa wersja stabilna Domoticz, zmian jest sporo, ale najważniejsza to zmiana obsługi rolet. Pełną listę zmian można znaleźć pod tym linkiem https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=39291
Zmiana obsługi rolet dotyczy komend sterujacych, z archaicznych i nielogicznych ON/OFF dla rolet, zmieniono na OPEN/ CLOSE , czyli tak jak w innych systemach automatyki.
Dotyczy to wszystkich urządzeń obsługujacych rolety, włącznie z Shelly 2,5 i Pluginu Shelly_MQTT. Ostatnio została wydana poprawka tej wtyczki, która może spowodować problemy w starszej wersji Domoticz, więc albo nie aktualizować wtyczki, albo aktualizować wtyczkę i domoticz. Poprawka nie rozwiązuje problemu przełacznika Otwórz- STOP- Zamknij, więc trzeba albo czekać na zmiany, albo samemu edytować pliki wtyczki i wszystko zacznie działać.
Nie będę opisywał jak to zrobić , tylko proponuję obejrzeć to na moim kanale YT .
Mam nadzieję, że ten materiał ułatwi zrozumienie gdzie dokonać zmian i rolety wrócą do życia
Przenosimy z tematu: https://www.smartnydom.pl/forum/szybkie-pytanie-szybka-odpowiedz/rolety-schellu-padla-komunikacja-z-domoticz/paged/2/
U mnie po tym zabiegu jest tak:
Czyli dwa guziki góra duł działają odwrotnie a dwa działają ok.Problem jest z ustawieniem sceny bo czy dam 100% czy dam 0 % zawsze mi otwiera - nie ustawie zamknięcia.
Próbowałem dokonać zmian tutaj w pliku Pluginu Shelly_MQTT
Z tego:
No to:
Lecz uda mi się tylko zrobić aby klikając w ikony jechały na jednym przełączniku jak i na drugim w te same strony ale nadal odwrotne według ikon - dalej problem z scenami nie ustalę wtedy otwarcia zawsze zamyka czy dam 0% czy 100%
W moim domoticzu brak również możliwości zmiany według tego opisu na wiki który podesłał @isom: https://www.domoticz.com/wiki/Blinds
Proszę poradźcie coś.
1. Cofnąć wersję Domoticz do 2022.1 , najlepiej kopia z października bo po 5 listopada może być już 2022.2
2. Wyłączyć automatyczne aktualizacje domoticz w Ustawieniach
3. Wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki i sprawdzić czy wersja jest starsza
4. Zrobić aktualizację systemu "sudo apt-get update" i "sudo apt-get upgrade -y"
5. Aktualizować Domoticz przez terminal
cd domoticz ./updaterelease
6. Powtórzyć pkt. 3 sprawdzajac czy wersja jest 2022.2
7. Zmienić pliki wtyczki zgodnie z wytycznymi
8. Restart domoticz
Zatrzymałem domoticza i przywruciłem kopie z Datapliciti ale niestety dalej versja najnowsza.
Chyba muszę powalczyć z nowym obrazem na nowym sprzęcie ale czy uda się to z Datapliciti.
Na oddzielnym sprzęcie postawiłem smarticzaN.
Zrobiłem aktualizacje oraz przywróciłem kopie na zatrzymanym Domoticz wszystko wstało wiec podmieniłem dysk do RBPi przeznaczonego do smarticza no i zonk bo Domoticz wstaje wersja 2022.1 wygląd identyczny połączenie na tym samym IP ale brak sterowania urządzeniami tak jak by nie było komunikacji. IP takie jak na docelowej wersji hasła również takie same a brak komunikacji domoticza z urządzeniami typu sonoff itp.
Dysk z powrotem zamontowałem ten z wersja 2022.2 no i pytam co jest nie tak ?
Prawde mówiąc nigdy nie przywracalnym jeszcze kopi od zera, nosiłem się z zamiarem zrobienia to kiedyś tak testowo w razie w ale zawsze jakoś czasu brak teraz zmusiło i problem.
brak komunikacji domoticza z urządzeniami typu sonoff itp.
Podajesz bardzo dużo bezużytecznych informacji, a to co istotne trzeba ze szklanej kuli odczytywać.
Mosquitto działa ? MQTT Explorer i sprawdzić. Za pewnie aktualizacje podniosły wersję brokera i trzeba zmienić konfig
Ten sonoff z jakim firmware ?
Co jest w logach po próbie właczenia tego sonoff ?
Poszukaj na forum Smarticz problemu z shelly i zmień konfigurację mosquitto tak jak jest tam opisane
1. Błędy w logach:
2. Sonoffy wszystko z AFE TO
3. Znalazłem na forum smarticza ale ten Custom MQTT prefix w ustawieniach Shelly 2.5 u mnie jest odznaczony.
4. To "Mosquitto działa ? MQTT Explorer i sprawdzić. Za pewnie aktualizacje podniosły wersję brokera i trzeba zmienić konfig " - nie wiem jak sprawdzić.
Ale wersja:
Tylko że nic nie działa.
Wykonałem @isom co zaleciłeś:
No i dzięki temu rolety zaczęły działać oraz wszystkie urządzenia typu sonoff na AFE.
Problem jest z niedziałającym wiatrakiem podłączonym na GPIO i sterowany blokiem:
Z tym nie umiem poradzić.
I jeszcze przewija się jakiś błąd od garażu też zbyt go nie rozumiem:
akiś błąd od garażu
Masz 2 urządzenia o nazwie garaz, po wykryciu ruchu przez PIR skrypt nie wie, którego użyć.
Problem jest z niedziałającym wiatrakiem podłączonym na GPIO i sterowany blokiem:
Wygląda jakby idx wiatraka się zmienił ?
Zobacz konfigurację urządzenia, które ma w Domoticz idx 382, miałeś je jak była wykonywana kopia, czy dołożyłeś w późniejszym czasie.
Temat z wiatrakiem załatwiony brakowało wpisu w:
sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh
I wiatrak działa.
Natomiast dalej leci błąd z IDX382 którego to nie mogę z;lokalizować co to jest:
No i zlokalizowane brak czujnika w domoticz z IDX382 a w stacji AFE T6 wpisany.
Temat załatwiony - wersja przywrócona do 2022.1 - wszystko działa jak na razie prawidłowo jak z przed aktualizacji której się na chwile obecną wstrzymam ze względu na problem z roletami.
Hej
Zaktualizowałem Domoticza do najowszej wersji i przyciski rolet działają odwrotnie w Domoticzu
ja steruje roletami poprzez rf-link nie mam wtyczki shelly aby pozmieniać w pliku
Mam rolety skonfigurowane jako Venetian Blinds EU
Jak zrobić aby było ok tak jak przed aktualizacją?
Sprawdź czy masz nowe opcje: https://www.domoticz.com/wiki/Blinds
U mnie nie było więc wróciłem do poprzedniej wersji.
wrócić tym sposobem?
cd domoticz
./updaterelease
Ja przywróciłem kopie.
Poczytaj tutaj https://www-domoticz-com.translate.goog/forum/viewtopic.php?t=39291&sid=8fc3e843a6490b9f26888797ea1494de&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl może dojdziesz bez cofania się do poprzedniej wersji.
Masz wogle nowe opcje w przełącznikach od rolet ?
wrócić tym sposobem?
cd domoticz ./updaterelease
Tym sposobem to możesz tylko aktualizować do najnowszej wersji , to że nie masz shelly to upraszcza sprawę , bo rolety działają, więc nie ma problemu i nic nie trzeba modyfikować , w przełączniku rolety odwrócić logikę i korzystać
Witam dziś podniosłem domoticza do 2022.2 i wszystkie czujniki temperatury podłączone przez esp na wemos przestały działać, inne działają.
Proszę o poradę bo działały bezproblemowo na wcześniejszych wersjach. Dodam że siedzę na wersji beta
częściowo problem rozwiązany. częściowo. bo przecież ta wersja domoticz wymaga uwierzytelnienia ... (idzie to wyłączyć?). w ESP Easy Mega z zakładce controllers trzeba wiec było uwierzytelnić. Tylko że te na BME chodzą a te na DTH nie. Jak wyżej przed aktualizacja wszystko śmigało ok kilku lat
rozwiązane.
Witam
Postanawiałem powalczyć z aktualizacją.
No osobnym wolnym SSD załadowałem Smarticza N.
Zrobiłem wszystkie aktualizacje oraz przywróciłem kopie oraz uzupełniłem nie działające tematy po wgraniu kopi.
Dokonałem aktualizacji z terminala.
No i nadal ten sam problem brak suwaków w przełącznikach rolet. Version: 2022.2
Gdzie jest błąd przecież to całkiem nowa instalacja. Próbowałem usunąć przełączniki rolet i po pojawieniu się z powrotem dalej brak suwaków do ustawiania.
No i nadal ten sam problem brak suwaków w przełącznikach rolet. Version: 2022.2
Ciekawe teraz dodałem przycisk, mieniłem na "Blinds Percentage" i mam suwak. Z tym że mój domoticz sam kompiluje pod linuksa.
@steel_rat chodzi mi o opcje zmiany kierunków otwierania w edycji przełącznika. Suwak z procentami otwarcia mam.
O te opcje chodzi ?