Witam Koledzy czy ktoś z was miał problem z w/w głowicami typu:
Głowica po kalibracji pracuje prawidłowo przez tydzień tzn zamyka zawór. Po tygodniu pracy przestaje domykać. Ponowna kalibracja rozwiązuje problem znowu na tydzień. Zastanawiam się czy reklamować w/w głowice. Mam dwie sztuki i ten sam problem na obydwu. Spotkał się ktoś z takim problemem?
Witam,
mam taki sam problem, posiadam 11 głowic i z każda mam problem. Nastawa pokazuje 0% a zawór otwarty, jak manualnie zamknę głowicę opcją ALL Off, głowica zamyka zawór.
@maciejgk Kolego walczyłem w tym temacie z dostawcą. Podobno kontaktował się z producentem i przekazał mu żeby przejść z PID na ON/OFF no i jak na razie działa już parę tygodni
@matekogon zmiana z PID na ON/OFF zmienia tylko sposób regulacji, w przypadku włączonego PIDa pojawiają się problemy z przeregulowaniem tzn. temperatura jest wyższa od zadanej a grzejnik pokazuje nawet 50% otwarcia zamiast 0%. U mnie problem polega na tym że aplikacja pokazuje, że głowica ma 0% nastawy ale nie domyka zaworu, przestawianie na All_off powoduje że głowica się domyka.
Kolego wiem że PID powoduje przeregulowanie. Ja miałem problem że mimo wskazywania 0 grzejnik był ciepły. Zabiegi typu podkładanie groszówek itp nie pomagało. Na dodatek po resecie czyli wyjęciu baterii problem ustępował na chwilę. Dopiero zmiana sposobu sterowania jak na razie rozwiązała problem. U mnie to wyglądało jak by głowica gubiła położenia skrajne.
@matekogon zgodzę się z tym położeniem skrajnym, natomiast mam wszystkie głowice nastawione na ON/OFF i problem się pojawia. "Na dodatek po resecie czyli wyjęciu baterii problem ustępował na chwilę." - ustępował ponieważ następowała ponowna kalibracja głowicy. Dziwni mnie fakt że jak mam pozycję 0% to ona nie jest równa pozycji w stanie All_off. Sprawa groszówki jest aż śmieszna... ponieważ jak trzpień głowicy w stanie all_On dotyka trzpienia zaworu to nie ma innej możliwości o przerwie na groszówkę.
@maciejgk Udało się coś zrobić z tym problemem? Mam dokładnie to samo. Termostat ustawiony na 19 stopni, a w sypialni 23 bo mimo, że pokazuje "0%" to grzejnik jest bez przerwy ciepły.
Akurat zakupiłem 6 sztuk i mam taki sam problem. Jak narazie 2 zainstalowałem na próbę i mi też pokazuje 0 a grzejniki gorące. Pytałem dzisiaj u sprzedawcy to wspominał coś właśnie o tym PID. Tylko problem w tym że nie mogę znaleźć naprawdę rzeczowej i czytelnej instrukcji jak tą głowicę ustawić z tum całym PID. Podrzuciłby może ktoś info jak zmienić ustawienie PID? Może by to coś pomogło. Dzięki z góry za pomoc.
Akurat zakupiłem 6 sztuk i mam taki sam problem. Jak narazie 2 zainstalowałem na próbę i mi też pokazuje 0 a grzejniki gorące. Pytałem dzisiaj u sprzedawcy to wspominał coś właśnie o tym PID. Tylko problem w tym że nie mogę znaleźć naprawdę rzeczowej i czytelnej instrukcji jak tą głowicę ustawić z tum całym PID. Podrzuciłby może ktoś info jak zmienić ustawienie PID? Może by to coś pomogło. Dzięki z góry za pomoc.
Mi się udało 🙂 Pomogli ludzie na wykopie. Podłożenie monety (np 2 groszowej) miedzy trzpień a głowice. Wszystkie 6 sztuk zaczęły działać poprawnie.
https://www.wykop.pl/wpis/69329421/smarthome-automatyka-mam-problem-z-glowicami-termo/
@czeslav87 No dobrze, ale nie chodzi o to żeby jakimiś „partyzanckimi” metodami się ratować. Skoro można tą głowicę całkiem zamknąć za pomocą aplikacji to znaczy że zawór działa tylko coś jest kie tak ustawione.
Dzisiaj po wielu próbach i nierównej walce z ustawieniami głowicy pomimo braku czytelnej instrukcji udało mi się chyba osiągnąć sukces. Klikając po wyświetlaczu dotarło do jednej pozycji która zmieniła działanie głowicy.
Po kolei:
Wchodzimy w ustawienia, klikamy aż dojdziemy do pozycji A i to ustawiamy na 1, potem naciskając domek 2 razy pokaże sie na wyświetlaczu znaczek , coś jak C. Tu ustawiłem też 1. No i jak miałem ustawione 19 na aplikacji a pokazywało 21 to mi się głowica całkowicie zamknęła i to bez żadnych 2 groszy. Grzejnik był kompletnie zimny. Dlaczego to działa i czy wam też zadziała nie wiem. U mnie jak narazie funkcjonuje. Zobaczymy dalej.
Pozdrawiam
@kwart1 "A "to zmiana na PID/płynna regulację. Kolejna opcja to jest reset do ustawień fabrycznych. "C" żadnego nie kojarze.
Kolego Kwart1 ze swojej strony mogę dodać że w moim przypadku praca w trybie PID powodowała prawidłowe działanie przez pewien czas a poźniej powracał problem nie domykania. Problem rozwiązał tylko tryb pracy ON/OFF i zewnętrzny czujnik temperatury. Tak pracują głowice już od listopada. Ps Głowice fajne ale algorytm dramat
Witajcie
Mam informacje jak poprawić działanie głowic Tuya.
Trochę je pomęczyłem. 😁
Ale ja mam HA. Produkować się? Jest zainteresowanie? Może to co wiem da się też zrobić w innych systemach?
Pozdrowka
Sławek
@speedbit Co to znaczy HA? Sorki że pytam ale nie jestem w temacie. Myślę, że każda informacja może się przydać dlatego kolego „dawaj”!!!
Proszę bardzo:
https://www.smartnydom.pl/forum/diagnostyka/glowica-termostatyczna-rozwiazanie-problemow/#post-28878
HA = Home Assistant. Ja używam AI-Speaker (Jolka)
Dzięki serdeczne za wyjaśnienia.
- Witam serdecznie przeczytałem cały wątek ponieważ jestem nowym użytkownikiem tych głowic i już miałem kleić 20gr kiedy odkryłem jedna rzecz. Nie widzę tu nigdzie wzmianki na ten temat. Mianowicie w środku od strony trzpienia jest taka plastikowa tuleja której nie zauważyłem wcześniej i przez to głowica nie dolegała zupełnie do zaworu wyciągnąłem ja i dochodzi idealnie. nie widzę w instrukcji ze trzeba to wyciągać?
Cały szkopuł wtym, że u mnie 2 pierwsze zamontowane głowice chodzą z tą kulturą. W pozostałych 4 faktycznie je wyjąłem i tak jakby nawet łatwiej i lepiej się montowało. Może to faktycznie przez te tuleje, a te moje2 pierwsze to jakiś dziwny zbieg okoliczności.