Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AFE Firmware T6 Stacja pogody na ESP8266 z AFE Firmware

47 Wpisów
9 Użytkownicy
1 Reactions
8,925 Wyświetleń
Wpisów: 489
Donator 2K20 Zasłużony dla Forum, Donator 2K19
(@krzysztofch)
Ekspert

Hej Adrian

Mam pytanie.Zrobilem sobie  twoja stacje pogody. Jestem zachwycony twoja praca.

Narazie mam tylko czujnik natezena swiatla i temp-wilg-baro. I to mi narazie wystarcza. Dodalem tez panel sloneczny poniewaz wczesniej na baterii mi to zdychalo po jednym dniu jej naladowania.

Przed chwila podlaczylem panel sloneczny. Dam zdiecia. Jeszcze dopracuje aby wygladalo.

Pytanie mam do ciebie takie.

Czy jestes w stanie zrobic usypianie esp w moim przypadku wemos pro? Tak aby budzilo sie wysylalo dane i szlo ponownie spac  . Celem oszczedzania baterii  . 

Drugie pytanie czy mozesz dodac wsaznik baterii ?

5947A81D E588 412A 84E6 50A96D49467D
B23A7215 7D4D 4C04 82F2 1C572CE22AB4

5886A2B6 A941 451D 8049 9CF6B7453DB1
Mam jeszcze pytanie do czego wam potrzebny wylacznik i przekaznik w stacji pogody?
Wszystko zamowione na aliexpres. Obudowa , solar, itp
Ogolnie teraz zobacze ile wytrzyma bateria bez usypiania. 
Odpowiedz
lukas121
Wpisów: 543
Zasłużony dla Forum Donator 2K19
(@lukas121)
Ekspert

@Krzysztofch dobra robota, jaką pojemność baterii zastosowałeś i moc panela ?, chyba 0.6W. Jako że skończyłem projekt sterownika bramy biorę się za stacje pogodową nastawioną właśnie na zasilanie bateryjne z solarem. Też muszę pomęczyć Adriana o dodanie tych funkcji.

Odpowiedz
(@krzysztofch)
Ekspert

Tak akurat 6W poniewaz pasowalo mi do obudowy. Bateria taka jak na zdieciu z aliexpres tez . Pojemnosc nie pamietam bo nie mam jej w pracy  

https://s.click.aliexpress.com/e/UQAKV2Y

Odpowiedz
lukas121
Wpisów: 543
Zasłużony dla Forum Donator 2K19
(@lukas121)
Ekspert

Daj znać czy naładuje ci baterie do pełna (szczególnie w pochmurne dni) bo 0,6W to troszkę może być mało, jak nie będzie usypiania esp.

Odpowiedz
1 Reply
(@krzysztofch)

Ekspert

Dwie funkcje sa bardzo potrzebne usypianie bo jesli panel laduje baterie to i tak bateria ma okreslona liczbe rozladowania-naladowania. 

Druga funkcja to napiecie na baterii. 

Caly dzien mnialem to w pracu w szafce i po przyjsciu do domu bateria mniala 3.25 V ale jeszcze esp dzialalo. Postawilem pod lampke zeby sie naladowala. 

W pracy mnialem to bo musialem wyciac wiekszy otwor na czujnik swiatla bo duzo zanizal przy malym otworze. Tak to teraz wyglada. Nie mocuje jeszcze na stale solara bo nie wiem czy on bedzie na stacji czy osobno wystawiony w kierunku najbardziej gdzie dochodzi swiatlo

image
Odpowiedz
isom
Wpisów: 5170
 isom
Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
(@isom)
Szef wszystkich szefów

@krzysztofch czujnik BME 280 dałeś w tej wystającej tulejce poza puszką ? Ogólnie ładnie wykonane 

Odpowiedz
1 Reply
(@krzysztofch)

Ekspert

Tak tam umiescilem .Wyciolem to z korka po szamponie 

Odpowiedz
Strona 5 / 7
Udostępnij: