Witam,
Czy ktoś może się orientuje, czy jest jakiś system inteligentnej instalacji, który pobierze dane z falownika huawei sun 2000 M0?
dziękuję i pozdrawiam,
Cześć,
Większość systemów/falowników PV ma obsługę modbus albo rtu albo tcp. Huawei też. Pomagałem raz z uruchomieniem monitorowania falownika tego producenta aczkolwiek nie pamiętam którego modelu (SUN2000, ale co dalej nie wiem). Potrzebujesz zlokalizować opis rejestrów modbus. Znajdziesz to na stronie producenta. Później znaleźć system który obsługuje modbus tcp i tyle (w sumie każdy to ma).
Warto zwrócić uwagę na to aby miernik energii elektrycznej był również zdatny do odczytu bezpośrednio, a nie tylko przez falownik. Czasami ułatwia to diagnostykę.
@lukas121 i wtedy z falownikiem połączy się po wewnętrznym wifi?
wtedy z falownikiem połączy się po wewnętrznym wifi?
Możesz spiąć się bezpośrednio przez RS485 (ten model chyba ma to wyjście), wtedy potrzebujesz adapter USB/RS485 po stronie komputera lub komputer z portem RS485. Jeśli masz moduł do WLAN to wtedy bierzesz adres IP falownika i w narzędziu do odczytu podajesz to IP, ewentualnie z portem 502 (standardowy port modbus)
W dokumentacji huawei jest rozpiska który "rejestr" (tj. adres odpytywany przez modbus po RS485 lub TCP/IP) co znaczy. Z tego dowiesz się pod jakim adresem masz generowaną moc, wygenerowaną energię i tak dalej.
@ldywicki oka dzięki, chyba tyle informacji mi wystarczy do rozpoczęcia testów.
Generalnie to w ogóle moje pierwsze kroki z instalacją inteligentną, ale już wiem w jakim kierunku iść.
Jesli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, to chętnie posłucham,
Pozdrawiam
@grpawel Jeśli możesz - idź po IP, jest mniej zabawy. Z podłączeniem przez RS485 (szeregowym) możesz mieć na początku problemy (rodzaj przewodu, długość, rezystory terminujące i tak dalej).
Możesz zacząć od podstawowych narzędzi typu "modbus poll", żeby sprawdzić czy działa łączność. W google jest ich kilka do wyboru. Standardowy problem z dokumentacją producenta to, że adres 1000 z PDF może w narzędziu rozumiany jako 1000, 1001 lub 999. To -1 lub +1 jest standardową przypadłością. 😉 Jak nie działa Ci adres albo zwraca głupoty to sprawdzaj +/-1.
Radziłbym spinać docelowe narzędzie (HA/OH) dopiero po tym jak potwierdzisz że łączność i odczyt działa. Zaoszczędzisz sobie nerwów z tym, że coś się sypie i nie wiadomo dlaczego. W części falowników trzeba włączyć integrację modbus żeby móc je odczytywać z sieci lokalnej. Jak odczytasz moc lub wygenerowaną energię na swoim komputerze masz 100% pewności że połączenie jest bez winy. Później, jeśli nie działa w HA/OH to masz tą pewność, że problem jest z konfiguracją narzędzia smart home nie samą łącznością.
Może też być tak że zmarnujesz pół dnia na konfigurację na swoim komputerze a z OH/HA pójdzie jak z płatka. 😉 Powodzenia!
@ldywicki dzięki, to będzie moja praca domowa na zimowe dni, ostatecznie odczyty z falownika chcę udostępniać poprzez obs na yt
na pewno dam znać jak mi poszło,
Nie napisałeś jaki masz system automatyki. W przypadku HA i tej integracji masz wszystko automatycznie odczytywane z falownika. Możesz podłączyć się na 2 sposoby. Pierwszy poprzez WIFI do wbudowanego AP w falowniku a drugi poprzez lan do smartdongla i tu jeden warunek, soft w nim musi być co naj miej w wersji PC120.
jestem na etapie wyboru systemu, nie mam jeszcze żadnej automatyki. Będę próbował połączyć się przez Wifi z falownikiem.
zacząłem już pracę, jets to moja pierwsza styczność z HA
jestem po instalacji HACS, jednak nie mogę dodać niestandardowego programu https://github.com/Emilv2/huawei_solar wyskakuje komunikat:
21-10-02 21:14:30 ERROR (MainThread) [supervisor.store.git] Can't clone https://github.com/Emilv2/ repository: Cmd('git') failed due to: exit code(128)
cmdline: git clone -v --recursive --depth=1 --shallow-submodules https://github.com/Emilv2/ /data/addons/git/507db935
stderr: 'Cloning into '/data/addons/git/507db935'...
remote: Not Found
fatal: repository 'https://github.com/Emilv2/' not found
'.
@grpawel przeczytaj i najlepiej przejdź na GitHub tego dodatku , masz tam cały opis
zainstalowałem HACS i teraz próbuję dodać ten dodatek,
- kierownik, klep z dodatkami, na górze po prawym repozytoria,
może inaczej się to dodaje? może ręcznie trzeba wgrać? a jesli tak to przez jaki dodatek? nie widziałem przeglądarki plików
Już zainstalowałem, być może HACS nie załączył się do końca, bo pojawiły się nowe rzeczy, walczę dalej....
Udało mi się połączyć falownik i odczytać najważniejsze parametry. Została mi jeszcze nauka samego HA np jak zrobić wykresy,
Wykresy w HA są ograniczone Jak chcesz bardziej rozbudowane wykresy pozostaje ci dodanie do HA bazy danych InfluxDB oraz Grafany do wykresów.
Czy ktoś odczytuje dane do HA za pomocą https://github.com/Emilv2/huawei_solar ?
Nie chce mi odczytać niektórych danych, pomimo że na zakładce developera są one dostępne i aktualizowane,
są może dostępne jakieś gotowe "motywy"? a może z innego falownika?
Musisz je wyciągnąć poprzez Template, przykłady:
sensor: - platform: template sensors: pv_01_voltage: friendly_name: "String 1 napięcie" unit_of_measurement: 'V' icon_template: mdi:flash-alert-outline value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'pv_string_01_voltage') }}" pv_02_voltage: friendly_name: "String 2 napięcie" unit_of_measurement: 'V' icon_template: mdi:flash-alert-outline value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'pv_string_02_voltage') }}" pv_01_current: friendly_name: "String 1 natężenie" unit_of_measurement: 'A' icon_template: mdi:current-dc value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'pv_string_01_current') }}" pv_02_current: friendly_name: "String 2 natężenie" unit_of_measurement: 'A' icon_template: mdi:current-dc value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'pv_string_02_current') }}" phase_a_voltage: friendly_name: "Faza 1 V " unit_of_measurement: 'V' icon_template: mdi:flash-alert-outline value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_A_voltage') }}" phase_b_voltage: friendly_name: "Faza 2 V " unit_of_measurement: 'V' icon_template: mdi:flash-alert-outline value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_B_voltage') }}" phase_c_voltage: friendly_name: "Faza 3 V " unit_of_measurement: 'V' icon_template: mdi:flash-alert-outline value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_C_voltage') }}" phase_a_current: friendly_name: "Faza 1 A " unit_of_measurement: 'A' icon_template: mdi:current-ac value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_A_current') }}" phase_b_current: friendly_name: "Faza 2 A " unit_of_measurement: 'A' icon_template: mdi:current-ac value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_B_current') }}" phase_c_current: friendly_name: "Faza 3 A " unit_of_measurement: 'A' icon_template: mdi:current-ac value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'phase_C_current') }}" pv_input_power: friendly_name: "Produkcja DC" unit_of_measurement: 'W' icon_template: mdi:solar-power value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'input_power') }}" daily_yield: friendly_name: "Produkcja dziś" unit_of_measurement: 'kWh' icon_template: mdi:transmission-tower value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'daily_yield') }}" total_yield: friendly_name: "Produkcja total" unit_of_measurement: 'kWh' icon_template: mdi:transmission-tower value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'total_yield') }}" pv_temperatura: friendly_name: "Temperatura falownika" unit_of_measurement: '°C' value_template: "{{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'internal_temperature') }}" pv_efficiency: friendly_name: "Efetywność Falownika" unit_of_measurement: '%' value_template: > {% if state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'efficiency')|float < 100 %} {{ state_attr('sensor.sun2000_8ktl_m1', 'efficiency') }} {% else %} 0 {% endif %}
chodzi mi o coś takiego, muszą chyba być gotowe style.
wszystkie dane są już wyciągnięte, miałem drobne błędy. Teraz pora to poukładać i dodać wykresy. Pewnie nie ma możliwości odczytania danych archiwalnych z falownika?
Archiwalnych nie odczytasz. To nie style tylko karta
https://www.home-assistant.io/lovelace/picture-elements/
Dodatkowo masz tam jeszcze licznik energii DTSU-666H
Zatrzymałem się w pewnym etapie, szukałem na własną rękę rozwiązania.....
Widzisz w HA sensor.total_yield ?
Takie musi mieć parametry, możesz je zmienić w dostosuj swoje encje.
state_class: total_increasing unit_of_measurement: kWh device_class: energy