Zakupiłem sobie czujnik BME280 kupowałem na portalu aukcyjnym BME180 lecz dotarł BME280 i mam z nim problem
Jak dodaję encję wskaźnik mam taki komunikat Encja nie jest numeryczna: sensor.cisnienie
w sensorach mam taki kod
# Ciśnienie bezwzględne - platform: mqtt name: Ciśnienie bezwzględne state_topic: bme280 value_template: '{{value_json.relativePressure .value}}' unit_of_measurement: "hpa" # Ciśnienie - platform: mqtt name: Ciśnienie state_topic: bme280 value_template: '{{value_json.Pressure .value}}' unit_of_measurement: "hpa"
Jak dam encję sensor nic się nie wyświetla.
Nadmienię że na DHT22 temperatura i wilgotność działają
Jakieś pomysły?
Przeniosłem temat do Home Assistant, bo nie jest to problem z działaniem AFE Firmware
Jedną rzecz jaką widzę to powinno być pressure nie Pressure
Do Brokera AFE wysyła sprawdzałeś? temat czujnika to na pewno? bme280
@adrian tak mi wykrywa firmware AFE zaraz zrobie screen
a taki mam czujnik
Pod to nodemcu mam podpiety tez DHT22 i działa beż problemu
masz MQTT Explorer? żeby zobaczyć czy i co jest wysyłane do MQTT Brokera?
AFE nie wykrywa jaki to jest typ czujnika, tylko wykrywa jakiś czujnik u Ciebie na adresie 0x76 i na ogół jest to BME280, ale nie musi. Ma ten czujnik nadruk BME280?
pzdr.a
@adrian to zdjęcie wyżej w poscie jest identyczne jak mój czujnik ma 280
No chyba że ten czujnik nie będzie banglał to już inna inszość
Szkoda tylko że nie mogę zobaczyć jakie odczyty są na AFE czy pobiera jakies informacje z czujnika
Nie widzę tu BME i sensora ciśnienia w mqtt expolrer
@norbert740 z tego explorera wynika ze nic nie przychodzi
- masz w AFE skonfigurowany MQTT Broker?
- no i czy dobrze: dobre IP, port, hasło itd
- skonfiguruj jeszcze może LWT w (AFE) MQTT Broker, żeby był jakiś ślad, że AFE łączy się z brokerem
- zamykasz panel konfiguracyjny po zakończeniu konfiguracji AFE?
@adrian mam podpiety DHT22 do tej plytki i działa w explorerze widac
co zwraca jak wpiszesz w przeglądarkę
http://adres-ip-urzadzenia/?device=BMEX80&name=BME280&command=get
{"device":{"type":"BMEX80","name":"BME280"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":0,"unit":"C","correction":0},"pressure":{"value":0,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":0,"unit":"hPa"},"dewPoint":{"value":0,"unit":"C"},"humidity":{"value":0,"unit":"%H","correction":0,"rating":0},"absoluteHumidity":{"value":0,"unit":"%H"},"heatIndex":{"value":0,"unit":"C"},"perception":{"value":7,"description":"Groźnie, nawet śmiertelny w przypadku chorób związanych z astmą"},"comfort":{"value":6,"ratio":0,"unit":"%","description":"?"}},"status":"success"}
no wgada ze nic z niego nie odczytuje
- a jak zmienisz jego typ na 180?
@adrian podobnie czyli czujnik uwalony. Odesłałem gościowi nodemcu bo też nie działała eeeehhhhh 🙁
{"device":{"type":"BMEX80","name":"BME280"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":0,"unit":"C","correction":0},"pressure":{"value":0,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":0,"unit":"hPa"}},"status":"success"}
spróbuj może jeszcze na innych GPIO dla I2C i przywróc BME280
@adrian Gość mi odpisał że to nie BME a BMP280 jest to jakaś różnica?
BMP280 - ciśnienie + temperatura.
BME280 - ciśnienie + temperatura + wilgotność
@norbert740 w AFE pisałem obsługę tych czujników w Boscha: BME680, BME280, BMP180, BMP085 - każdego z nich inaczej się czyta.
Może być, że z BMP280, a BME280 jakoś inaczej mają zapisane odczyty. Nie mam takiego w tym momencie, żeby zajrzeć w jego "wnętrze"