jak poprawnie dodać dane z ESP 8266 do HA ?
jest sporo poradników ale nie działają, z tego co się zorientowałem to w kolejnych wersjach systemu zmienia się składnia i porady wcześniejsze przestają być aktualne
może ktoś pomóc jak to ogarnąć ?
potrzebuję takie dane przesłać do HA po mqtt jak z linijki 2, walczę z tym na różne sposoby i nie potrafię ogarnąć
dodam jeszcze że nie mogę uzyskać odczytów po mqtt w Mqtt Explorerze więc coś jeszcze nie jest chyba poprawnie zestawione połączenie mqtt ale nie wiem jak, niby mqtt w HA zaistalowany uruchomiony a coś nie hula
Zmień tytuł tematu na "Jak dodać EspEasy do HA".
Pierwsze z google https://arturhome.pl/konfiguracja/
Skoro nie masz nic w mqtt explorer, to espeasy nie jest połączone z mqtt.
a widziałeś z którego roku jest ten poradnik ?
poza tym kończy się na konfiguracji configu.yaml brak jest dalszej części jak to zaprezentować na kartach w HA,
tak jak pisałem wiele poradników nie jest aktualnych z powodu zmiany składni w kolejnych wersjach HA
na postawie nich tworzyłem wpisy w configu i niestety nie działają
nie to że nic nie mam w mqtt explorer tylko nie może sie połączyć
poniewaz zaczynam z HA to niestety wszystko tu jest nowe całkiem nowa organizacja do tej pory działałem na Domoticzu, więc początkowo jest trudno sie przestawić, ale od czegoś muszę zacząć żeby iść dalej
To na wstępie mqtt i test połączenia się z nim. Rozumiem że serwer zainstalowany i uruchomiony bez błędów ?
a jak to sprawdzić ?
a tak przy okazji po wpisaniu tego na podstawie poradnika nie przechodzi weryfikacja:
-platform: mqtt name: "temperatura" state_topic: "waga_pasieczna/temp_wilg_na_zewnatrz/temperature" unit_of_measurement: "°C"
więc coś jest nie tak
A jak masz zainstalowane ? Z dodatku hassio czy pakiet linux ?
ja mam zainstalowane na linuxie na Raspberry
edit:
uzyskałem połączenie po mqtt na ESP, oraz jest widoczne połączenie w MQTT Explorer,
jak to teraz uzyskać w Home Asistancie ?
taki wpis mam w config.yaml:
mqtt: sensor: - name: "waga" state_topic: home/waga_pasieczna/temp_wilg_na_zewnatrz/Temperature #device_class: temperature unit_of_measurement: "°C"
kartę mam ale nie mam wyniku pomiaru (jest napis waga ale ma być temperatura to taki drobiazg)
co jest źle ?
@zibi wiedziałem że polegniesz z tym ESPEasy , jak pisałeś że przymierzasz się do HA.
Tu wszystko jest ważne wcięcia w yaml , jedna kropka i nie działa, ale od początku, zaczynasz bardzo źle pakując wszystko do configuration.yaml, po dodaniu kilku modułów z większą ilością czujników zrobi się tasiemiec nie do ogarnięcia.
Proponuję zacząć od wpisu w configuration.yaml jak poniżej
Potem tworzysz sobie nowy plik, w którym umieścisz sobie czujniki mqtt
otwierasz ten plik i tam dodajesz swój czujnik tak jak w moim przykładzie
unique id możesz wpisać co chcesz, ważne żeby był inny dla każdego czujnika
Ważny jest też state topic , musi być taki jak wypluwa esp
o zbawco 😀
biorę się do dzieła, tylko powiedz mi jeszcze czy :
- pierwsze wpis robię w dowolnym miejscu tego configu?
- jak się tworzy nowy plik ?
Jak już masz połączenie z mqtt. To teraz Ustawienia-> Urzadzenia i usługi-> dodaj integrację mqtt. Po połączeniu jak wyżej najlepiej zrobić dla wpisów mqtt osobny plik. Poniżej mój przykład mqtt, odczyt z pieca.
sensor: - name: Ogrzewanie Temperatura zewnętrzna unique_id: ebusd_central_heating_outside_temperature device: identifiers: "ebusd_bai" via_device: "ebusd" state_topic: "ebusd/bai/OutdoorstempSensor" value_template: "{{ value_json['temp'].value }}" unit_of_measurement: "°C"
zrobiłem pierwszy wpis i coś sie burzy nie przechodzi weryfikacji:
coś sie burzy nie przechodzi weryfikacji:
Burzy się bo nie ma gdzie includować 🙂 Nie utworzyłeś pliku
Wpis include mqtt może być tam gdzie masz wolne miejsce , ale jak zaplanujesz więcej plików np do termostatów , czyli climate , switch dla przełączników itd, to najlepiej mieć to w jednym miejscu
A dodanie nowego pliku jest przecież jak na dłoni
Jak już masz połączenie z mqtt. To teraz Ustawienia-> Urzadzenia i usługi-> dodaj integrację mqtt. Po połączeniu jak wyżej najlepiej zrobić dla wpisów mqtt osobny plik. Poniżej mój przykład mqtt, odczyt z pieca.
sensor: - name: Ogrzewanie Temperatura zewnętrzna unique_id: ebusd_central_heating_outside_temperature device: identifiers: "ebusd_bai" via_device: "ebusd" state_topic: "ebusd/bai/OutdoorstempSensor" value_template: "{{ value_json['temp'].value }}" unit_of_measurement: "°C"
pisze mi że już skonfigurowano
coś sie burzy nie przechodzi weryfikacji:
Burzy się bo nie ma gdzie includować 🙂 Nie utworzyłeś pliku
Wpis include mqtt może być tam gdzie masz wolne miejsce , ale jak zaplanujesz więcej plików np do termostatów , czyli climate , switch dla przełączników itd, to najlepiej mieć to w jednym miejscu
A dodanie nowego pliku jest przecież jak na dłoni
już zrobione, plik utworzony wpis dodany, odczytów brak
tak to wygląda:
tak to wygląda:
A pokaż jak wygląda ten topic w MQTT Explorer, bo moje spaliny wyglądają tak
I coś mi wygąda że ten twój topic jakiś udziwniony
widzi mi sie że on czyta z ESP pierwszy wiersz z kg zamiast drugi z temperaturą i wilgotnością
widzi mi sie że on czyta pierwszy wiersz
Jaką nazwę ma to ESP ? Potem nazwa w devices w zakładce temperatura w tym espeasy
Wpisz nazwę modułu na górze w wyszukiwarce MQTT Explorer to pokaże tylko ten moduł
ale z fotek wynika, że topic będzie inny niż wpisałeś w HA
waga_pasieczna/temp_wilg_na_zewnatrz/temperature
nazwa ESP - waga_pasieczna
nazwa device to:
- waga
- temp_wilg_na_zewnatrz (dwa pomiary temperatura i wilgotność)
jak wpisuję w przeglądarce mqtt nazwę "temp_wilg_na_zewnatrz" to brak reakcji jak wpisuję "waga" to pokazuje tak jak jest czyli 0,000kg
czy tu nie jest coś przekombinowane z nazwą (temp_wilg_na_zewnatrz) ?
nazwa device to:
nazwa device z temperaturą to nie waga, nie kłam tylko przepisz ten topic co podałem wyżej zapisz configurację z nowymi topicami i sprawdz
device waga dotyczy kg a nie czujnika temperatury
i nie zapomnij po zapisaniu configuracji uruchomić ponownie 🙂
nazwa DEVICE z temperaturą to "temp_wilg_na_zewnatrz"
ale czemu mqtt explorer pokazuje tylko wagę a nie wszystkie trzy czujniki ?
cały czas w HA mam takie wpisy więc chyba dobrze: