Witam.
Poproszę o wsparcie. Przyszedł czas przesiąść się z Domoticz-a na HA (taki kaprys bo wcale Domoticz nie jest zły - tak uważam, ale czas poznać coś nowego). Przenoszę powoli czujniki, przełączniki, powiadomienia i całkiem nieźle mi to chyba idzie, w każdym razie uczę się czegoś nowego i to chyba jest najfajniejsze, ale do tematu:
Na Domoticz-u, a w zasadzie na ESPEASY mam postawione kilka stacyjek (wemos D1 mini) z zainstalowanym wyświetlaczem 8x7segm. na max7912. Wyświetla mi to poza zegarem kilka informacji z czujników np: w salonie sobie stoi i wyświetla sekwencyjnie: Zegar; T salonu, H salonu i na koniec T zewnętrzne i od nowa.
W ESPHOME niestety na razie na zasadzie kopiuj/wklej jestem w stanie wyświetlić tylko czas:
# Example configuration entry
Czy jest taka możliwość?
Możliwości są, można użyć interwału , przycisku do przewijania lub enkodera.
Przykład dla trzech stron z interwałem co 10 sek
globals: - id: page type: int initial_value: "1" interval: - interval: 10s then: - lambda: |- id(page) = (id(page) + 1); if (id(page) > 3) { id(page) = 1; }
Chyba że zostawić to tak jak jest (na ESPEASY) i przesyłać informacje poprzez MQTT?
tu masz więcej możliwości. Też kiedyś korzystałem z espeasy bo było to wygodne. Dla Twojego rozwiązania masz mozliwość utworzenia stron jak podał Ci Isom, możesz wysłać po mqtt i ustawić wszystko co ma się wyświetlać w Node-Red.
mqtt: broker: localhost username: user password: password sensor: - platform: mqtt_subscribe name: "Data from topic" id: text1 topic: the/topic - platform: mqtt_subscribe name: "Data from topic2" id: text2 topic: the/topic2 display: - platform: max7219 cs_pin: D3 num_chips: 1 lambda: |- it.set_intensity(id(4)); it.printf("%.1f~", id(text1).state); it.printf(4, "%.1f~", id(text2).state); - platform: tm1637 id: tm1637_display clk_pin: D6 dio_pin: D5 inverted: false length: 4 update_interval: 1s intensity: 7 lambda: |- it.strftime("%H.%M", id(esptime).now());
takie mam zegary z wyświetlaniem temperatur (w pomieszczeniu i na zewnątrz), ze zmiennym tekstem mam wyświetlacze zdudowane na dotmatrix
Dziękuję.
Działa tak jak chciałem, a w zasadzie podobnie jak działało pod ESPEASY. Na razie wyświetlam głupoty, ale to tylko na poczet testów:
Jak by ktoś szukał rozwiązania i tu trafił kod wygląda tak :
esphome: name: led-7-segment-x8 friendly_name: Led 7 segment x8 esp8266: board: d1_mini # Enable logging logger: # Enable Home Assistant API api: encryption: key: "" ota: - platform: esphome password: "" wifi: ssid: !secret wifi_ssid password: !secret wifi_password # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails ap: ssid: "Led-7-Segment-X8" password: "Ob0rtN1nZkp7" # Example configuration entry spi: clk_pin: D0 mosi_pin: D1 #time: # - platform: homeassistant # id: esptime time: - platform: sntp id: sntp_time timezone: Europe/Berlin servers: - 0.pool.ntp.org - 1.pool.ntp.org - 2.pool.ntp.org display: - platform: max7219 cs_pin: D2 num_chips: 1 intensity: 0 lambda: |- switch (id(page)){ case 1: it.print("11111111"); break; case 2: it.print("22222222"); break; case 3: it.print("33333333"); break; case 4: auto time = id(sntp_time).now(); it.strftime("%H-%M-%S", id(sntp_time).now()); break; } globals: - id: page type: int initial_value: "1" interval: - interval: 5s then: - lambda: |- id(page) = (id(page) + 1); if (id(page) > 4) { id(page) = 1; } captive_portal:
A dlaczego ESPEASY (nie z sentymentów), ze względu na to że domoticz był na Malinie (3b+), a ona bez podtrzymania zasilania, a u mnie na wiosce pojawiają się częste zaniki zasilania - takie króciutkie, np kilka, kilkanaście minut, ale często, to karty czy też pendrive-y z "systemem" długo nie żyły (nigdy nie ruszyła z dysku SSD bez wsparcia karty SD z bootloaderem). Zanim zdołałem postawić nowy "system" to na WEMOS ESPEASY miałem też możliwość podglądać parametry (czujniki, przełączniki itp.). Dodatkowo "REGUŁY" : kiedyś padł "system" na malinie (jak wyżej), a że w domoticzu miałem termostat odpowiadający za elektryczne grzanie bojlera to na moje nieszczęście wszystko zatrzymało się w stanie włączenia. Zorientowałem się jak bojler miał 97stC (ale to były początki). Reguły w ESPEASY pozwoliły uniknąć podobnej sytuacji, a teraz jest tam jeszcze szereg dodatkowych zabezpieczeń.
Czasami też domoticz wariował i potrafił sam z siebie co sekundę przełączać przekaźniki bez niczyjej ingerencji przez kilkadziesiąt sekund, potem się uspokajał i tak do następnego losowego w czasie razu, to też przyczynia się do mojego przejścia na HA - może okaże się stabilniejszy.
"Stacyjki" wyświetlające dane czujniki są na MAX7912 z wyświetlaczem 8x7seg ze względu na wielkość (małe, nie zajmujące wiele miejsca, nie rzucające się w oczy a spełniają zadanie - taki mój wymysł). Popełniłem zegar na wyświetlaczach 8x8 dotmatrix, ale jeszcze w czasach ATmegi i Bascom-a i nie jest on powiązany z siecią - czeka na modernizację 🙂
HA jest teraz na HP T630(Debian) i będzie na UPS.
Jeszcze raz dziękuję.
Drugie rozwiązanie też będę testował, choćby w ramach nauki.