Witam Mam dwa miernik pzem004 połączone z esp8266 z wygranym espeasy. To działa mi na domoticzu ok,ale teraz chcę to jeszcze zdublowac na drugim urządzeniu z homeassitant.Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić.Dodam też mam też kilka czujników temp.z espeasy i po mqtt są podpięte dopięte pod HA i działają.Czy można później te dane wyświetlić w podobnej formie jak w domoticzu?
Jak chcesz na esp8266 mieć ciągle espeasy ,to musisz dane przekazywać do mqtt , stąd HA je będzie pobierał ( po skonfigurowaniu).
Jak chcesz ,żeby dane trafiały bezpośrednio do HA to trzeba użyć ESPHome: https://esphome.io/components/sensor/pzemac.html
Ale wtedy znowu domoticz tych danych nie będzie miał.
No to najpierw tak ustaw to espeasy ,żeby wysłał te dane do sewera mqtt ( bo serwer mqtt masz ?)
Ja espeasy używałem bardzo dawno i tlko dla testów , i zupełnie nie pamiętam jak to zrobić , ale wiem ,że się dało.
Serwer działa w ustawieniach esp też mam już dodany adres ip nazwe i hasło do mqtt, nie wiem co wpisać w configuration.yaml.
Żeby było przejrzyście zobacz czy masz ( a jak nie to wpisz) configuration.yaml:
homeassistant: packages: !include_dir_named packages
teraz stwórz katalog /config/packages , a w nim plik np. pzem.yaml ( ogólnie w tym katalogu można mieć wiele plików konfiguracyjnych , każdy do czegoś innego)
a w tym pliku:
sensor: - platform: mqtt name: Pzem Voltage state_topic: "PZEM/Napiecie1" unit_of_measurement: 'V' - platform: mqtt name: PZEM Actual Power state_topic: "PZEM/Moc" unit_of_measurement: 'W' - platform: mqtt name: PZEM Energy state_topic: "PZEM/Energia" unit_of_measurement: 'kWh'
No i po restarcie będą już encje o nazwach w name.
Potrzebujesz zewnętrznej bazy danych ,do której HA wysyła dane, np InfluxDB , i pewnie czegoś co by te dane prezentowało , jak np. Grafna.
Zrobiłem wg.twojej rady i nie widzi "Cos", ktory tam na próbę utworzyłem, ale ważne ze działa.
Na zdjęciu wygląda ,jaky katalog packages miał spację na końcu , może jest źle założony ?
No i w pliku pzem.yaml , ten pierwszy myślnik przed "platform" , też jakb za dużo o jedną spację przed nim.. Te pliki yaml są na takie rzeczy czułe....
@marcingajda
Tak zgadza się był błąd.Prawie już ogarnąłem najpotrzebniejsze rzeczy ,mam jeszcze jedno pytanie jak używać przełączników ewelink w automatyzacji?No i została jeszcze bramka zigbee2mqtt ,ale mam tylko jeden czujnik wiec sobie na tą chwilę odpuszczę.
Ok już wiem, trzeba utworzyć sceny, nie działało mi to bo zacząłem od nie obsługiwanego w ten sposób modelu.