Witam Mam dwa miernik pzem004 połączone z esp8266 z wygranym espeasy. To działa mi na domoticzu ok,ale teraz chcę to jeszcze zdublowac na drugim urządzeniu z homeassitant.Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić.Dodam też mam też kilka czujników temp.z espeasy i po mqtt są podpięte dopięte pod HA i działają.Czy można później te dane wyświetlić w podobnej formie jak w domoticzu?
Jak chcesz na esp8266 mieć ciągle espeasy ,to musisz dane przekazywać do mqtt , stąd HA je będzie pobierał ( po skonfigurowaniu).
Jak chcesz ,żeby dane trafiały bezpośrednio do HA to trzeba użyć ESPHome: https://esphome.io/components/sensor/pzemac.html
Ale wtedy znowu domoticz tych danych nie będzie miał.
@marcingajda
Tak chcę na obu ale wyslanie do domoticz jest dość proste jak na laika,do HA potrzeba pliku konfiguracyjnego i nie wiem jak on ma wygladać.Piny to Tx-06, Rx- 07.,unit name -Esp_Easy_02_4 .Pomożesz?
No to najpierw tak ustaw to espeasy ,żeby wysłał te dane do sewera mqtt ( bo serwer mqtt masz ?)
Ja espeasy używałem bardzo dawno i tlko dla testów , i zupełnie nie pamiętam jak to zrobić , ale wiem ,że się dało.
Serwer działa w ustawieniach esp też mam już dodany adres ip nazwe i hasło do mqtt, nie wiem co wpisać w configuration.yaml.
Żeby było przejrzyście zobacz czy masz ( a jak nie to wpisz) configuration.yaml:
homeassistant: packages: !include_dir_named packages
teraz stwórz katalog /config/packages , a w nim plik np. pzem.yaml ( ogólnie w tym katalogu można mieć wiele plików konfiguracyjnych , każdy do czegoś innego)
a w tym pliku:
sensor: - platform: mqtt name: Pzem Voltage state_topic: "PZEM/Napiecie1" unit_of_measurement: 'V' - platform: mqtt name: PZEM Actual Power state_topic: "PZEM/Moc" unit_of_measurement: 'W' - platform: mqtt name: PZEM Energy state_topic: "PZEM/Energia" unit_of_measurement: 'kWh'
No i po restarcie będą już encje o nazwach w name.
@marcingajda
Ok dzięki.Działa tylko jak pliki mam configuration.yaml.
Zrobiłem wg.twojej rady i nie widzi "Cos", ktory tam na próbę utworzyłem, ale ważne ze działa.Teraz jeszcze powiedz jak archiwizować te dane dzień, miesiąc, rok
Potrzebujesz zewnętrznej bazy danych ,do której HA wysyła dane, np InfluxDB , i pewnie czegoś co by te dane prezentowało , jak np. Grafna.
Zrobiłem wg.twojej rady i nie widzi "Cos", ktory tam na próbę utworzyłem, ale ważne ze działa.
Na zdjęciu wygląda ,jaky katalog packages miał spację na końcu , może jest źle założony ?
No i w pliku pzem.yaml , ten pierwszy myślnik przed "platform" , też jakb za dużo o jedną spację przed nim.. Te pliki yaml są na takie rzeczy czułe....
@marcingajda
Tak zgadza się był błąd.Prawie już ogarnąłem najpotrzebniejsze rzeczy ,mam jeszcze jedno pytanie jak używać przełączników ewelink w automatyzacji?No i została jeszcze bramka zigbee2mqtt ,ale mam tylko jeden czujnik wiec sobie na tą chwilę odpuszczę.
Ok już wiem, trzeba utworzyć sceny, nie działało mi to bo zacząłem od nie obsługiwanego w ten sposób modelu.