Cyrkulacja cwu licz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Cyrkulacja cwu licznik ciepła YF-B6 DS18B20 LCD1602 ESP8266

6 Wpisów
2 Użytkownicy
2 Reactions
16 Wyświetleń
(@geoterm)
Wpisów: 25
Praktykant
Autor tematu

1
WhatsApp Image 2025 02 26 at 18.56.29

Witam, 

jak w tytule. Cyrkulacja cwu bardzo przydatna rzecz. Podchodzisz, otwierasz baterię, a tam leci od razu ciepła woda. Wiele osób w domu ma cyrkulację cwu i albo jest nieużywana, lub źle używana-nie świadomie, bo tak Pan Kaziu zamontował i tak ma być-albo ta cyrkulacja tak działa, że więcej zżera ciepła niż produkuje. 

Mój system najpierw składam na stole, a potem do montażu. 

Sterował będę na razie jednym zaworem kulowym dn15 230V  z siłownikiem. Tych zaworów na instalacji może być więcej-nawet powinno. Dodatkowo sterował będę pompą obiegową cyrkulacyjną, monitoruję przepływ, temperaturę- to wszystko będzie ładnie pięknie widoczne na wyświetlaczu LCD 1602. Dane do kontrolera Domoticz + schemat wykonam w późniejszym czasie. 

Układ ma działać bez wifi- brak wifi czy awaria maliny ma nie wpływać na pracę układu.

Licznik ciepła będzie dość dokładny-może nie jak Ka.....p, ale jak za tą cenę-wystarczająca dokładność. Można by ją zwiększyć ale to potem potem. 

No i na koniec koniecznie sarkazm: to wszystko jest bardzo proste, wystarczy kupić sobie malinę-każdy spokojnie to wszystko sobie połączy i bedzie działać. 

https://youtu.be/ZgZiB731Qvc

Dodane : 26/02/2025 7:11 pm
adrian reacted
(@steel_rat)
Wpisów: 609
Ekspert

Ja u siebie po prostu wstawiłem przepływomierz. Wykrywam kiedy woda leci i wtedy uruchamiam pompkę.

Mi to pasuje. Ma to pewne wady ale co ich nie ma 🙂

Dodane : 26/02/2025 9:43 pm
geoterm reacted
(@geoterm)
Praktykant
Autor tematu

@steel_rat i to jest jeden z błędów. Dobrym rozwiązaniem często jest brak cyrkulacji, a najlepiej mieć kuchnię albo łazienkę blisko źródła ciepła. Cyrkulacja jest potrzebna kiedy otwieramy baterię, ale minutę lub dwie  przed tym.

Dodane : 26/02/2025 9:45 pm
(@steel_rat)
Wpisów: 609
Ekspert

Pewnie tak. Jak 20 lat temu miałem instalację robioną to jeden boiler na 3 kondygnacje z cyrkulacją. Boiler (gazowy) w piwnicy. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że wystarczy mi by pompka działała kiedy potrzebna a nie 24h jak instalator zrobił. Na razie tak zostawiam. Jedyny plus to jak zrobili tą cyrkulację to jest bardzo blisko kranów i długo nie trzeba czekać.

Dodane : 26/02/2025 10:06 pm
(@geoterm)
Praktykant
Autor tematu

No mówię-Pan Kazio 🙂 czy tam Janusz. A inżynierów mają wiesz gdzie :). 

Dodane : 26/02/2025 10:12 pm
(@geoterm)
Praktykant
Autor tematu

Czy przekaźniki zasilamy z płytki ESP czy osobne zasilanie ?

Dodane : 26/02/2025 10:48 pm
Udostępnij: