Witam,
jak w tytule. Cyrkulacja cwu bardzo przydatna rzecz. Podchodzisz, otwierasz baterię, a tam leci od razu ciepła woda. Wiele osób w domu ma cyrkulację cwu i albo jest nieużywana, lub źle używana-nie świadomie, bo tak Pan Kaziu zamontował i tak ma być-albo ta cyrkulacja tak działa, że więcej zżera ciepła niż produkuje.
Mój system najpierw składam na stole, a potem do montażu.
Sterował będę na razie jednym zaworem kulowym dn15 230V z siłownikiem. Tych zaworów na instalacji może być więcej-nawet powinno. Dodatkowo sterował będę pompą obiegową cyrkulacyjną, monitoruję przepływ, temperaturę- to wszystko będzie ładnie pięknie widoczne na wyświetlaczu LCD 1602. Dane do kontrolera Domoticz + schemat wykonam w późniejszym czasie.
Układ ma działać bez wifi- brak wifi czy awaria maliny ma nie wpływać na pracę układu.
Licznik ciepła będzie dość dokładny-może nie jak Ka.....p, ale jak za tą cenę-wystarczająca dokładność. Można by ją zwiększyć ale to potem potem.
No i na koniec koniecznie sarkazm: to wszystko jest bardzo proste, wystarczy kupić sobie malinę-każdy spokojnie to wszystko sobie połączy i bedzie działać.
Ja u siebie po prostu wstawiłem przepływomierz. Wykrywam kiedy woda leci i wtedy uruchamiam pompkę.
Mi to pasuje. Ma to pewne wady ale co ich nie ma 🙂
@steel_rat i to jest jeden z błędów. Dobrym rozwiązaniem często jest brak cyrkulacji, a najlepiej mieć kuchnię albo łazienkę blisko źródła ciepła. Cyrkulacja jest potrzebna kiedy otwieramy baterię, ale minutę lub dwie przed tym.
Pewnie tak. Jak 20 lat temu miałem instalację robioną to jeden boiler na 3 kondygnacje z cyrkulacją. Boiler (gazowy) w piwnicy. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że wystarczy mi by pompka działała kiedy potrzebna a nie 24h jak instalator zrobił. Na razie tak zostawiam. Jedyny plus to jak zrobili tą cyrkulację to jest bardzo blisko kranów i długo nie trzeba czekać.
No mówię-Pan Kazio 🙂 czy tam Janusz. A inżynierów mają wiesz gdzie :).
Czy przekaźniki zasilamy z płytki ESP czy osobne zasilanie ?