Cyrkulacja cwu licz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Cyrkulacja cwu licznik ciepła YF-B6 DS18B20 LCD1602 ESP8266

103 Wpisów
4 Użytkownicy
20 Reactions
518 Wyświetleń
geoterm
(@geoterm)
Wpisów: 156
Pomocny
Autor tematu

1
WhatsApp Image 2025 02 26 at 18.56.29

Witam, 

jak w tytule. Cyrkulacja cwu bardzo przydatna rzecz. Podchodzisz, otwierasz baterię, a tam leci od razu ciepła woda. Wiele osób w domu ma cyrkulację cwu i albo jest nieużywana, lub źle używana-nie świadomie, bo tak Pan Kaziu zamontował i tak ma być-albo ta cyrkulacja tak działa, że więcej zżera ciepła niż produkuje. 

Mój system najpierw składam na stole, a potem do montażu. 

Sterował będę na razie jednym zaworem kulowym dn15 230V  z siłownikiem. Tych zaworów na instalacji może być więcej-nawet powinno. Dodatkowo sterował będę pompą obiegową cyrkulacyjną, monitoruję przepływ, temperaturę- to wszystko będzie ładnie pięknie widoczne na wyświetlaczu LCD 1602. Dane do kontrolera Domoticz + schemat wykonam w późniejszym czasie. 

Układ ma działać bez wifi- brak wifi czy awaria maliny ma nie wpływać na pracę układu.

Licznik ciepła będzie dość dokładny-może nie jak Ka.....p, ale jak za tą cenę-wystarczająca dokładność. Można by ją zwiększyć ale to potem potem. 

No i na koniec koniecznie sarkazm: to wszystko jest bardzo proste, wystarczy kupić sobie malinę-każdy spokojnie to wszystko sobie połączy i bedzie działać. 

https://youtu.be/ZgZiB731Qvc

Dodane : 26/02/2025 7:11 pm
adrian reacted
(@steel_rat)
Wpisów: 646
Ekspert

Ja u siebie po prostu wstawiłem przepływomierz. Wykrywam kiedy woda leci i wtedy uruchamiam pompkę.

Mi to pasuje. Ma to pewne wady ale co ich nie ma 🙂

Dodane : 26/02/2025 9:43 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

@steel_rat i to jest jeden z błędów. Dobrym rozwiązaniem często jest brak cyrkulacji, a najlepiej mieć kuchnię albo łazienkę blisko źródła ciepła. Cyrkulacja jest potrzebna kiedy otwieramy baterię, ale minutę lub dwie  przed tym.

Dodane : 26/02/2025 9:45 pm
(@steel_rat)
Ekspert

Pewnie tak. Jak 20 lat temu miałem instalację robioną to jeden boiler na 3 kondygnacje z cyrkulacją. Boiler (gazowy) w piwnicy. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że wystarczy mi by pompka działała kiedy potrzebna a nie 24h jak instalator zrobił. Na razie tak zostawiam. Jedyny plus to jak zrobili tą cyrkulację to jest bardzo blisko kranów i długo nie trzeba czekać.

Dodane : 26/02/2025 10:06 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

No mówię-Pan Kazio 🙂 czy tam Janusz. A inżynierów mają wiesz gdzie :). 

Dodane : 26/02/2025 10:12 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Czy przekaźniki zasilamy z płytki ESP czy osobne zasilanie ?

Dodane : 26/02/2025 10:48 pm
(@steel_rat)
Ekspert

Problem z przekaźnikiem jest taki że jest on na 5V a ESP działa na 3.3V tak więc z ESP nie można zasilać. Gdzieś widziałem jak ktoś pisał, że można zrobić taki myk. Zasilić przekaźnik z 5V a obwód zamknąć przez ESP. I to ESP przeżywa 🙂

A u mnie, jako że to była pierwsza instalacja to zrobiłem kombinację z ESP (przerobiłem gniazdko), płytki kompatybilnej z 5V i czujnikiem przepływu. Teraz pewnie bym to inaczej zrobił..

Dodane : 27/02/2025 12:06 am
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Na ESP8266 jest też 5V. Problem jest taki, że coś zakłóca mi wyświetlacz LCD-podejrzewam przekaźniki-jak zdejmę z nich 230V problemu nie ma. Co znaczy zamknąć obwód przez ESP? wiem, że się łączy minusy dwóch osobnych zasilań czasem. 

Dodane : 27/02/2025 12:10 am
(@steel_rat)
Ekspert

Masz wyjście 5V ale wyjścia logiczne i ogólnie on jest zasilany napięciem 3,3V.

Możesz mieć na GPIO dwa stany Wysoki (3,3V) lub niski (0). Podłączasz zasilanie 5V na przekaźnik (+), do jakiegoś GPIO na ESP podłączasz  minus z przekaźnika. I dopóki masz stan wysoki na tym GPIO to przekaźnik jest wyłączony, jak zmienisz na stan niski to się załącza przekaźnik. Możesz też zastosować konwertery napięć z 5V na 3.3V (mam parę takich płytek).

To o czym piszę wcześniej chyba raz testowałem i działało alenie jestem przekonany czy ten moduł ESP wytrzyma długo. 🙁

Dodane : 27/02/2025 12:21 am
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5264
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Dodane przez: @geoterm

No i na koniec koniecznie sarkazm: to wszystko jest bardzo proste,

Czy na pewno jest takie proste ? 

Co do projektu z fotki. zasiliłeś wszystko z tego biednego wemosa, to pierwszy błąd, już samo zasilenie wemosa z portu USB jest strzałem w kolano, ale dołożenie do tego LCD i płytki z przekaźnikami przy takim zasilaniu nie wróży sukcesu.

Sama płytka przekaźników w komplecie z tym chińskim zaworem, też nie jest dobrze dobraną parą.

A teraz bez sarkazmu dlaczego tak uważam ?

Regulator napięcia na ESP- wemos jest podłej jakości i dlatego powinno się wszystkie peryferia zasilać oddzielnie, dajesz dobry zasilacz 5V z którego bezpośrednio zasilasz płytkę przekaźników, tego ESP i LCD.

Sama płytka przekaźników wyzwalana stanem niskim ( Trigger LOW) plus zawór który gdy uruchomisz na chwilę, nie ruszy  w stronę przeciwną dokąd poprzedni ruch nie dojdzie do końca, to zły pomysł, bo przy restarcie ESP na wejściach przekaźników pojawi się stan niski co spowoduje klepnięcie ( chwilową zmianę kierunku zaworu).

Oczywiście nie zawsze będzie z tego problem, ale zastosowanie płytki przekaźników wyzwalanej stanem HIGH byłoby lepszym wyborem.

A tak ogólnie to gratulacje za optymizm i chęć zrobienia czegoś samodzielnie.

Dodane : 27/02/2025 7:46 am
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

IMG E8247

Przekaźniki stan wysoki, ok, zworką ustawić-na razie to zostawię, ale w głowie zakoduję przy kolejnym temacie.

Bardzo sobie cenię Pana uwagi, dziękuję.

Przepraszam, jestem sadystą.. ten mój mały biedny wemos. Odciążyłem go jakoś nie lubię się znęcać - dodałem zasilacz 5V. Już jest trochę lepiej widzę, bo już wyświetlacz tak nie wariuje i się nie włączają greckie litery. Ale ... od 35 sekundy na filmie  widać - mimo, że przepływu nie ma to przy włączaniu, wyłączaniu zaworu kulowego z siłownikiem (ZKzS) potrafi płytka się zresetować no i pojawia się przepływ-jakieś zakłócenie. 

P.S. to nie jest łatwe-to jest sztuka, to są nauki techniczne, to jest ogromna wiedza -  nauki konstruktywne. Ja jestem tylko prosty mechanik, ale bateryjki kręcą mnie od małego. 

Dodane : 27/02/2025 11:59 am
adrian reacted
pawell32
(@pawell32)
Wpisów: 1398
Guru

dodałem zasilacz 5V.

jakbyś jeszcze podłączył dobry zasilacz, a nie imitacje to nie powienien się restartować. Jaką wydajność ma ten zasilacz?

Dodane : 27/02/2025 3:29 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

1W, może 2W.  A czyli brakuje prądu. No dobra. Nie wiem czy to coś pomoże, ale restartuje się ESP przy wyłączaniu przekaźnika.Mówię o przekaźniku, pod obciążeniem. Przekaźnik bez podłączonej strony 230V nie restartuje ESP.

Dodane : 27/02/2025 4:20 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

1
6605b99282904801a89e45f0440a25aaac2b9836

Zastanawiałem się czy urządzenia, które mam podłączone czy są podłączone pod dobre piny. 

Dodane : 27/02/2025 4:21 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

WhatsApp Image 2025 02 27 at 17.07.42 (1)
WhatsApp Image 2025 02 27 at 17.07.42

Dobra. No tak w sumie logiczne, jak się wyłącza to brakuje mu prądu.Zrobiłem zasilacz z tego co miałem na 3A -owej przetwornicy step-down 12/5 V i bajka- działa :). Jesteście magikami. Teraz włączam/wyłączam przekaźniki pod obciążeniem, a ESP stoi jak fujara na baczność. 

Jedynie jeszcze zostało to, że podczas włączania lub wyłączania przekaźnika na wyświetlaczu pojawia się przepływ na chwilę, a potem znika-ale to już jest do przeżycia. Można to olać.

Dodane : 27/02/2025 5:14 pm
(@steel_rat)
Ekspert

Po prostu masz generowane impulsy przy załączeniu zasilania. Miałem podobnie. Możesz spróbować zmienić GPIO.

Dodane : 27/02/2025 6:02 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

A pytanie mam odnośnie zasilacza, zamówił bym sobie bardziej kompaktowy - jak na foto. 5V 5W.

Pytanie czy jak zasilacz będzie miał  np. 10 W a 5 V, czy będzie tez ok? czy Można "przesadzić " mocą ?

5v zasilacz

Dodane : 27/02/2025 6:29 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Zmieniałem piny dla YF-B6 - przepływomierza.

na D4 przy włączaniu/wyłączaniu zaworu kulowego wskazuje przez chwilę jakiś przepływ,

to samo na : D8, D7, na D0 nie działa. 

Dodane : 27/02/2025 8:14 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Mam jeszcze taką teorię. Na pewno wpływ ma na to podanie 230V na przekaźnik. BYć może jak oddalę czujnik halla od rozdzielni będzie ok-gdy zamontuję to w naturze. 

Albo płytkę zmienić na ESP32.

Dodane : 27/02/2025 8:42 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5264
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

A pytanie mam odnośnie zasilacza, zamówił bym sobie bardziej kompaktowy - jak na foto. 5V 5W.

Do zasilania samego wemos, taka 5 W przetwornica będzie ok, reszty nie ogarnie.

Prosta matematyka , wemos w momencie rozruchu i łączenia się z siecią WIFI potrafi  szarpnąć 850mA

P = U X I czyli stałe napięcie 5V razy prąd , 5 x 0.85A = 4,25W

Bezpiecznie będzie dać 2A zasilacz, a im więcej mocy tym lepiej, w granicach rozsądku oczywiście, czyli odradzam 100W zasilacz, ale 20W będzie bardzo ok.

Zasilacz 100W będzie generował niepotrzebne straty własne.

Testy proponuję zacząć od wymiany modułu przekaźników na takie z dobrą izolacją galwaniczną ( czerwony z Trigger HIGH) i zasilacza o odpowiedniej wydajności. 

Dodane : 28/02/2025 7:18 am
geoterm reacted
Strona 1 / 6
Udostępnij: