Cyrkulacja cwu licz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Cyrkulacja cwu licznik ciepła YF-B6 DS18B20 LCD1602 ESP8266

43 Wpisów
4 Użytkownicy
11 Reactions
77 Wyświetleń
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5243
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Dodane przez: @geoterm

Chyba, że na D8 go dać na stan niski.

Widzę tu kolejną niekonsekwencję 🙂

Skoro wyłączyłeś komunikację szeregową, czyli wyzwoliłeś RX i TX , to dlaczego ich nie wykorzystasz biorąc pod uwagę obostrzenia dotyczące tych portów ?

Nie napisałeś od samego początku ile potrzebujesz przekaźników, wejść itd, tylko tak cykasz co chwilę coś nowego 🙂

Biorąc pod uwagę że magistrala I2C jest podciągnięta do VCC, czyli TX nigdy nie spotka się z masą bo wtedy ESP by nie wstał, widzę tu zapas GPIO na 4 przekaźnik.

Jadąc od góry 

GPIO 0 - rezerwa

GPIO 1 - TX - SCL do LCD

GPIO 2 - DS18B20

GPIO 3 - RX - SDA do LCD

GPIO 4 - Przekaźnik 1

GPIO 5 - Przekaźnik 2

GPIO 12 - YF-B1

GPIO 13 - Przekaźnik 3

GPIO 14 - Przekaźnik 4

I to by było na tyle. Jak chcesz więcej to zastosuj PCF8574 i będzie kolejne 8 GPIO 🙂

Dodane : 03/03/2025 1:59 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Wpisów: 68
Kontrybutor
Autor tematu

Dziękuję Panie Profesorze, zapisuję. Cykam bo to żyje, tętni-przychodzą nowe pomysły do głowy. Na razie nie będę rozszerzał o więcej portów i tak chyba już ledwo zipie ten wemos. 

Dodane : 03/03/2025 2:11 pm
geoterm
(@geoterm)
Wpisów: 68
Kontrybutor
Autor tematu

Dużo ciekawych rad jest na tym forum,

często mi się te płytki ESP resetują co jest denerwujące. 

Zmieniłem to ustawienie na 30 ale wiele płytek mi się często resetuje. Podejrzewam, że dlatego, że wyłączyłem Malinę-Domoticza. Nie da się tak zrobić, żeby te płytki funkcjonowały samodzielnie ?Bo już mnie to zaczyna denerwować. Nie wiem czy to  wina tego ESP i lepiej przejść na Tasmotę.

W Ustawieniach  Tools - Advanced Settings

ustaw  Connection Failure Threshold: 30

nie radzę mniej niż 30 żeby nie resetował się przy każdej błędnej próbie połączenia z wifi 

Dodane : 03/03/2025 9:47 pm
Strona 3 / 3
Udostępnij: