Cyrkulacja cwu licz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Cyrkulacja cwu licznik ciepła YF-B6 DS18B20 LCD1602 ESP8266

85 Wpisów
4 Użytkownicy
17 Reactions
166 Wyświetleń
geoterm
(@geoterm)
Wpisów: 101
Pomocny
Autor tematu

rp

Używam raspbery Pi4, chłodzę oczywiście  i nie lodem a w obudowie z dwoma wentylatorkami i jak sprawdzałem na wykresach to miała ok. 35*C średnio. 

Mam gdzieś instrukcję do zdiagnozowania. Jestem w trakcie nagrywania obrazu na dysk WDigital-jak wyżej na zdjęciu- 2,5"? SD (chyba)-już udało mi się uruchomić malinę i domoticza z tego dysku 🙂 :).

Dysk pobiera 2,6W, malina nie wiem, a zasilacz mam 3W ...wypadało by zatem zwiększyć zasilacz- na jaką moc ?

Domoticz -zawieszał się-nic się  nie włączało. 
Malina ma dwa rodzaje wyjść USB- niebieskiec i czarne EDAC- pod które podłączyć dysk SATA ? Pod niebieskie ?

Dodane : 06/03/2025 7:14 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

W ESP Easy jest możliwość numeracji kolejnych jednostek ESP.

numeracja

Czyli jest możliwość wysłania jakiejś danej z jednej płytki do drugiej-komunikacja wzajemna.

No to chcę wyświetlić coś na LCD z innej jednostki- jak to zrobić:

tak nie działa: [cyrkulacja_9,gs#dt] -- gdzie cyrkulacja_9 to jest nazwa tej innnej jednostki , próbowałem też: [gs#dt]

https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/Reference/Command.html#internal-commands

Dodane : 06/03/2025 7:26 pm
(@steel_rat)
Wpisów: 624
Ekspert

Co do zasilania Malinki to zasilacz powinien być:

• 5V DC via USB-C connector (minimum 3A*)
  • 5V DC via GPIO header (minimum 3A*)

Co do dysku to może kup jakiś SSD a nie na zwykłym HDD stawiaj system.

Kiedyś czytałem, że w tej malinie USB3 nie jest takie szybkie jak powinno być.

Co do komunikacji między ESP to musisz poszukać w necie. Ja nigdy nie próbowałem używać ESPEasy w ten sposób.

Dodane : 06/03/2025 8:26 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

kmj

Chyba mi się udało przez stworzenie nowego czujnika i tam wskazuję nr jednostki. Ale to chyba jest słabe, lepiej przez kontroler

Dodane : 06/03/2025 8:29 pm
pawell32
(@pawell32)
Wpisów: 1389
Guru

Dodane przez: @geoterm

Czyli jest możliwość wysłania jakiejś danej z jednej płytki do drugiej-komunikacja wzajemna.

oczywiście, że jest. Od tego masz ESPEasy P2P Networking. Poszukaj tu, opisywałem to.

Dodane : 06/03/2025 8:30 pm
geoterm reacted
Strona 5 / 5
Udostępnij: