Cześć,
Zanim zaryzykuję zniszczenie, któregoś z moich sonoff'ów zapytam tutaj.
Czy ktoś już próbował wlutować na płytce przycisk typu push-button? (w załączniku przykładowy)
Wydaje mi się, że nie jest to podłączone bezpośrednio do GPIO? Działa to bardziej na zasadzie wykrywania zmiany rezystancji, czy jeszcze jakoś inaczej?
Dlaczego?
z Żoną nienawidzimy dotykowych interfejsów - myślałem, że się przekonamy do takiego, ale nic bardziej mylnego. Przycisk to przycisk, nie trzeba w niego celować i liczyć, że się trafiło co się chciało. Dodatkowo fizyczny przycisk będzie znacznie bardziej powtarzalny przy obsłudze podwójnych, czy potrójnych kliknięć (wykrywam je w Node-Red w nadziei, że MQTT nie wprowadzi za dużych opóźnień)
ja nie próbowałem, trochę nie wiem jak chesz to zrobić z tym szkłem w T1
a może wsadz w puszkę takiego Shelly 1 i zainstaluj zwykły dzwonkowy włącznik.
@adrian: w szkle bym nawiercił otworek i od zewnętrznej strony szkła taka ładna okrągła blaszka przyklejona na dwustronnej cieniutkiej i elastycznej gąbce.
Shelly niestety się nie zmieści w tych płyciutkich puszkach. Ale na swoim będę miał już wystarczająco duże 🙂
kombinujesz 😉
@pepsi nie mam Touch i nie chcę mieć,ale z tego co wiem to tam do wgrania softu przed podaniem zasilania trzeba trzymać dotyk , więc musi być podpięty pod GPIO 0 , jak nie chcesz dotyku to przetnij jedną nogę od niego , dolutuj się się do GPIO 0 i do GND i będziesz miał swojego switcha.
tak on jest podłączony do gpio 0
Na ten moment zwiększyłem czułość dotyku w dość kontrowersyjny sposób.
Odkleiłem te plastikowe "klocuszki", służące głownie podświetlaniu przycisku, owinąłem je folią aluminiową i przykleiłem.
Potrzebny był restart, żeby się dotyk skalibrował i teraz Żona nie ma problemu z przyciskaniem.
tak czy inaczej zastanawiam się nad zrobieniem wersji tego soft które bedzie tylko rozsyłało zdarzenia, ale nie będzie samo z siebie sterowało
A nie prościej byłoby dodać opcje w konfiguracji przycisku. Obok "systemowy" i "tylko sterowanie przekaźnikiem" dodać jeszcze coś w stylu "tylko wysyłanie stanu"? Ograniczyłoby to liczbę wersji do utrzymywania? Chyba że Twoje podejście to zdecydowanie trzymać się prostego softu i ewentualne dodatkowe rzeczy robić poprzez dopasowanie do zastosowania.
tylko switch'e nie wysyłają mi żadnych informacji po MQTT
- jak wciśniesz switch'a to powoduje, że
- przełącza przekaźnik,przełączenie przekaźnika powoduje
- wysłanie MQTT
Bez drugiego pkt. nie pójdzie 3