PZEM 004T, pomiar e...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

PZEM 004T, pomiar energii elektrycznej w budynku, bilans, produkcja, pobór

8 Wpisów
2 Użytkownicy
3 Reactions
21 Wyświetleń
geoterm
(@geoterm)
Wpisów: 115
Pomocny
Autor tematu

Nagrałem film, chyba będzie najszybciej. 

https://www.youtube.com/watch?v=u4X2a-T1shM

Dodane : 09/03/2025 3:25 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5256
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@geoterm niczego w tym filmie nie udowodniłeś, a już na pewno nie wyjaśniłeś w czym jest problem.

Nowa wersja pzem różni się tylko zespolonymi transoptorami ( jeden układ  zamiast dwóch białych) i tolerancją napięcia zasilania stare tylko 5V , nowe 3,3 - 5V , co tylko upraszcza sprawę bo nie trzeba zmieniać rezystora R10  żeby zasilić transoptory z 3,3V ESP.

Adresacja modułów jest możliwa w ESPEasy , Tasmocie czy ESPHome , a dla upartych tu https://innovatorsguru.com/pzem-004t-v3/

Na dole strony z linku jest oprogramowanie pod windows , adres ustawiasz w takiej zakładce

Zrzut ekranu 2025 03 09 191827

Jak widać moduł musi być podłączony do 230V i koniecznie tylko jeden na magistrali RS, podłączasz jeden ustawiasz adres i odłączasz, potem drugi itd...

W tasmocie adresacja jest banalna podłączasz jeden moduł do RX,TX i do 230V w konsoli tasmoty wpisujesz

ModuleAddress 1

I musisz dostać takie potwierdzenie

Zrzut ekranu 2025 03 09 184525

Potem dokładnie to samo z drugim tylko zamiast 1 wpisujesz 2

Łączysz wszystko razem stosując dla każdego  TX Diodę  Schottky np BAT 45 i pociągasz do 3,3V 

Zrzut ekranu 2025 03 09 193126

Master to moduł ESP .

Dodane : 09/03/2025 7:33 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Robiłem też ten układ z diodą Schottkyego wg powyższego schematu - na nowych PZEM - bez skutecznie. W tasmocie też adresowałem. Do dwóch sztuk pzem-ów bez problemowo, i w tasmocie i w ESP Easy więcej jak trzy PZEM-y  nie udało mi się zaadresować.  Mówię o PZEM-ach w wersji 4.0  być może te v3.0 by poszły bezproblemowo. Stosowałem także ten schemat  z diodami Schottkyego. Nie chcę do tego już wracać bo dużo straciłem na tym czasu. 

No i jeszcze raz: dwóch PZEM ver4.0 i ver3.0 nie udało mi się też zaadresować na jednym ESP. 

Co do mojego schematu. Chciałbym móc mieć taki licznik, który zliczał by w czasie rzeczywistym ilość  kwh, która została do sieci wpompowana i pobrana. Nie wiem czy jest to możliwe w Domoticzu, albo czy nie będzie to droga przez mękę. 

Dodane : 09/03/2025 7:45 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Dodane przez: @geoterm

ESP Easy więcej jak trzy PZEM-y  nie udało mi się zaadresować.  Mówię o PZEM-ach w wersji 4.0 

A chcesz po jednym pzem na oddzielnych portach. Nie rozumiem 🙂

Ale ok przeczytaj co zaznaczyłem na czerwono, będziesz wiedział dlaczego odwodziłem od pomysłu z kilkoma portami szeregowymi i rób jak uważasz.

7

Masz tam zresztą instrukcję obrazkową jak skonfigurować więcej niż jeden port 🙂

Dodane : 09/03/2025 8:27 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

@isom Nie. Chciałem po prostu zrobić na jednym ESP kilka PZEM-ów (6 sztuk, ale max. dwa mi się udało zaadresować, dlatego mam 3 płytki ESP na każdej po 2 PZEM. 

Kombinowałem na ESP32 - bo tam są dwa porty UART , ale bezskutecznie - bo myślałem, że na płytkę wcisnę 2+2 pzemy. 

Dodane : 09/03/2025 9:09 pm
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Dodane przez: @isom

Master to moduł ESP .

A to dobrze, że napisałeś bo ja myślałem, ze master to 1 pzem, a pozostałe to slave. 

Dodane : 09/03/2025 9:12 pm
isom
 isom
(@isom)

Dodane przez: @geoterm

Chciałem po prostu zrobić na jednym ESP kilka PZEM-ów (6 sztuk,

Nie udało się i w moim mniemaniu to dobrze, bo więcej niż trzy jest już trudne do ogarnięcia. Gdy wszystkie na raz zaczną transmisję będzie lipa i tyle. Żeby zrobić taki kombajn

7

autor musiał w kodzie esp stworzyć interwał w którym ustalił kolejność aktualizacji każdego pzem indywidualnie, a i tak nie było to stabilne i musiał zrezygnować z jednego modułu.

Zwróć uwagę że użył do tego ESP-01 który do takiej transmisji nadaje się bardzo dobrze i nie ma ryzyka że podłączysz do niego zbyt wiele poza tym. 

Zostało to zrobione na ESPHome, gdzie masz wpływ na składnię i ilość kodu do kompilacji.

Tak wygląda sam interwał

interval:
  - interval: 10s
    then:
      - delay: 150ms
      - lambda: "id(pzem1).update();"
      - lambda: "id(pzem2).update();"
      - lambda: "id(pzem3).update();"
      - lambda: "id(pzem4).update();"
      - lambda: "id(pzem5).update();"
      - lambda: "id(wifi_stat).update();"
      - lambda: "id(upt).update();"

w ESPEasy takich delay nie zrobisz 🙂

Dodane : 09/03/2025 10:00 pm
geoterm reacted
geoterm
(@geoterm)
Pomocny
Autor tematu

Też podłączałem do ESP-01 PZemy. Ale lepsze jest uważam ESP8266. Ładną  zrobił drabinkę czy tam łóżko wielopiętrowe :). 

Dodane : 09/03/2025 11:07 pm
Udostępnij: