Dzisiaj przyszła dostawa sonoffów od chinśkich przyjaciół.
Z jednym Sonoffem mam problem, mianowicie jeśli jest podpięty przez programator to wszystko działa (urządzenie łaczy się z routerem, ping działa, ładuje się panel AFE itp.)
Natomiast gdy próbuję podpiąć go do zasilania 230V to sonoff jest martwy (brak łączności z routerem).
Wgrywałem kilka razy AFE, nawet czyściłem pamięć za pomocą obrazu "blank 1MB"
Jakieś sugestie jak zmusić go do działania? Pozostałe działają bez problemu.
Ja miałem podobnie, a dokładniej to: Zamówiłem 4 sztuki basic na aliexpeess. Po przyjściu odrazu bez sprawdzania czy działają wgrałem afe. 2 działały bez problemu, jeden działał tylko pod 3v, a jeden miał w ogóle jakiś zwarcie i po podłączeniu do USB programator zaczął się strasznie grzać. Napisałem do chińczyka i po paru dniach odpisał żeby film nagrać. Podłączyłem wszystkie 4 pod 230 i pokazałem że na 2 mruga dioda a na innych nie. Po 2 tygodniach odpisał że bardzo przeprasza bo mają jakieś problemy z tą wysyłka ale paczka już poszła. I zamiast 2 nowych najpierw dostałem paczkę z 4, a następnie kolejną z dwoma kolejnymi. Cóż zamawiałem 4, a koniec końców dostałem 8 .
W każdym bądź razie napisz do chińczyka i otwórz spór.
Ja przed wgrywaniem nowego FW zawsze uruchamiam pod EWLink, aby w razie czego reklamować można było. W poradnikach dla wgrywania FW (inne niż AFE) znalazłem info, że Sonoffa należy przynajmniej raz uruchomić i faktycznie ta jedna sztuka, dla którj nie zrobiłem powiązania przez EWLink sprawiała problemy, które zniknęły po sparowaniu w EWLinki ponownej próbie wgrania FW. Teraz to robię zawsze przed wgraniem, przy okazji można przypisać static IP.