Witam wszystkich w Nowym roku 😀🎉🎉
Mam sterownik Volcano EC vts z wyjściem RS485 ModBUS RTU jakiś pomysł na podłączone do OH?
Witam,
W OH Binding Modbus, a sprzętowo konwerter RS485/TCP lub tańsza opcja RS485/USB.
Pozdrawiam
Rafał
Na USB posiadał, myślę o TCP ale nie wiem jaki. Są po 100 jak i po 1000 zł.
Poza czy muszę wiedzieć co pozwala sterownik jakie komendy obsługuje?
Nie do końca zrozumiałem 🙂 co na USB posiadał?, za 100zł RS485/TCP to jakaś Chińszczyzna nie polecam, około 800 zł możesz kupić np.: ADAM 4572, sprawdź sobie może na początek jak to działa na konwerterze RS485/USB wydatek ok 60zł, W dokumentacji sterownika masz opisane rejestry z parametrami do odczytu i do zapisu.
Usilna korekta Xiaomi...
Konwerter na USB mam, a pisałem o tym
No właśnie nigdzie nie widziałem nic o rejestrach....
Ja bym szukał u źródła:)
https://vtsgroup.com/files/document-files/3237/WING_VOLCANO_HMI_BMS_manual.pdf
Co do konwertera to się nie wypowiem bo nie używałem wszystko zależy jak oprogramowany jest procek. Z RS/USB tanie konwertery też różnie działają często maja podrabiany chip Prolifica, używam Digitusa i działa bez problemów.
No właśnie to jest jakaś inna wersja albo tylko wygląd odświeżony....
OK czyli pozostaje znaleźć jakiś konwerter TCP i testować..
Dziękuję za pomoc 😉
Hej
właśnie przyszedł mi konwerter chce zainstalować wiązanie ModBus klikam zainstaluj i kręci się kółeczko (kursor) i nic się nie dzieje.
Ma ktoś jakąś sugestię?
Failed installing 'openhab-binding-modbus': Unable to resolve root: missing requirement [root] osgi.identity; osgi.identity=openhab-binding-modbus; type=karaf.feature; version="[2.5.6,2.5.6]"; filter:="(&(osgi.identity=openhab-binding-modbus)(type=karaf.feature)(version>=2.5.6)(version<=2.5.6))" [caused by: Unable to resolve openhab-binding-modbus/2.5.6: missing requirement [openhab-binding-modbus/2.5.6] osgi.identity; osgi.identity=org.openhab.binding.modbus.sunspec; type=osgi.bundle; version="[2.5.11,2.5.11]"; resolution:=mandatory [caused by: Unable to resolve org.openhab.binding.modbus.sunspec/2.5.11: missing requirement [org.openhab.binding.modbus.sunspec/2.5.11] osgi.wiring.package; filter:="(osgi.wiring.package=org.openhab.binding.modbus.discovery)" [caused by: Unable to resolve org.openhab.binding.modbus/2.5.11: missing requirement [org.openhab.binding.modbus/2.5.11] osgi.wiring.package; filter:="(osgi.wiring.package=org.openhab.io.transport.modbus.endpoint)" [caused by: Unable to resolve org.openhab.io.transport.modbus/2.5.11: missing requirement [org.openhab.io.transport.modbus/2.5.11] osgi.wiring.package; filter:="(&(osgi.wiring.package=org.apache.commons.pool2)(version>=2.8.0)(!(version>=3.0.0)))"]]]]
Tak, F5 🙂
Hehe zaraz po nim będę tłukł drukarką 3d może pomoże 😉
Czasami tak jest że nie odświeża, wystarczy trochę poczekać przeładować i jest. Zobacz co pokazuje Fronttail, albo zainstaluj z karafa.
Wydaje mi się, że coś takiego miałem: wygląda jakby nie mógł pobrać wersji bindingu zgodnej z Openhabem. U mnie pomogła aktualizacja Openhaba do najnowszej wersji.
Problem polega na tym że ja OH mam na własnym serwerze Qnap więc wersję wyższą niż 2.5 szybko nie zobaczę
Przy przeszukiwaniu foldery OH znalazłem różne wersje modbas 2.7 2.9 2.x.11...
Jestem na telefonie, nie załadowało mi loga które wkleileś. Uruchom konsole komenda boundle i zobacz jakie masz wersję. Jest już stabilna wersja OH 3 polecam instalację 😀. Z tel za dużo Ci nie pomogę, w piątek wieczorem będę dopiero przy kompie.
Spróbuj jeszcze po SSH
sudo openhabian-config
Z menu upgrade
Potem zatrzymaj OH
sudo systemctl stop openhab2.service
openhab-cli clean-cache
sudo systemctl start openhab2.service
Jak będą błędy po starcie w konsoli to zatrzymujesz i startujesz tak że 3 i działa.
Nie mam Linuxa.
Ok system Qnapa niby jest na linuxe ale putty się nie dobije do OH
C:\Users\SZPILA>ssh openhab@192.168.86.61 -p 8101
ssh: connect to host 192.168.86.61 port 8101: Connection refused
Google twierdzi że się da p SSH, nie wiem nie używam/używałem QNAPa.
z qnapen jak najbardziej się łączę ale potem co z OH?
[~] # ssh openhab@192.168.86.61 -p 8101
ssh: connect to host 192.168.86.61 port 8101: Connection refused
ewentualnie jeszcze przez 22
Using username "openhab".
openhab@192.168.86.60's password:
Access denied
hasło habopen niedziała