Jak w temacie, d1 mini z podłączonymi, wykrytymi w konfiguracji afe v1.0.1 czujnikami BH1750 i BME280.
Dane przekazywane przez mqtt, gdzie BH1750 wysyła odczyty. BME280 nie wysyła żadnych danych. Przy sprawdzeniu komendą http
/?device=BMx80&name=pressure&command=get
zwraca
{"device":"BMx80","name":"pressure","command":"get","value":"0.00","status":"success"}
Dla temperatre, humidity również zawsze zwraca: "value":"0.00"
Próbowałem :
wgrać blank.bin instalacja na nowo T6 1.0.1. Przesiadka na wersje afe T6v2 również nie pomogła.
Podejrzewam uwalony czujnik (nie mam chwilowo innego aby sprawdzić), ktoś już może się spotkał z podobnym zachowaniem?
Czujnik na 100% nie wiadomo czy jest uwalony - AFE go wykrywa, patrząc po screenshot_1
Pytanie: po jakim czasie robisz to zapytanie o dane? pierwszy odczyt powinien być po 30sek - patrząc w Twoją konfigurację.
Cześć, zwraca "0" niezależnie od czasu. Pozostawiłem na 12h do testow. Jednak odczyt się nie zmienił.
Z kolei bh1750 gdy jeszcze nie dokonał odczytu wskazuje "-1"
Zamówie parę nowych czujników i zobaczymy
dokładnie wczoraj rozmawiałem z @lukas121 o właśnie nie widocznych danych z tego typu czujnika.
sprawdz czy masz dokładnie określony typ czyjnika czy jest to BM'E' czy BM'P', producent mojego nie chciał się w to bawić i zamieścił oba oznaczenia. i taki czujnik nie działa z AFE ani espeasy, przetestowałem dwa takie bezpłciowe. Trochę naderwałem nocki, aby zlutować piny na BME, które zostało określone przez producenta i taki czujnik poszedł od strzału.
Innymi słowy wadliwy czujnik.
Dzięki @wenar, oszczędziłeś mi zimnych potów, które zapewne by się pojawiły podczas próby uruchomienia kolejnego niekompatybilnego czujnika , które już są w drodze. 🤪
no to myślę zagadka rozwiązana. Oznaczenie na czujniku wskazuje przypadek, który opisał kolega @wenar. Biorę się za poszukiwania właściwego. Może podrzucisz sprawdzony link?
dokładnie ten sam czujnik mam i o nim pisałem.
tylko z innego źródła a na ali przestał być dostępny to nie podaje
będę zamawiał ten a jest on określony jako typ 'E'
https://botland.com.pl/pl/czujniki-cisnienia/11803-bme280-czujnik-wilgotnosci-temperatury-oraz-cisnienia-110kpa-i2cspi-33v.html
Super, zaraz pakuje do koszyka. A Ten bliżej nieokreślony czujnik ujawnił się pod postacią BMP280. Okazuję się, że działa i mierzy ciśnienie i temperaturę. Przetestowany na easy esp.