Mam pytanie do uzytkownikow domofonu VTO2111D-WP bo zamierzalem go nabyć ale jak przegladam opinie na necie to jest masa negatywnych odnosnie dzialania aplikacji, zwalszcza po wifi. Mam wprawdzie skrętke pociagnietą do ogrodzenia ale drugi koniec jest w domu na ścianie, niestety zdala od routera. Także chciałbym żeby to działało po wifi. Zasieg powinien być dobry bo furtka jest jakies 8m od sciany domu a router 5 m za tą scianą. Niestety czytam opinie że powiadomienia nie przychodzą wcale albo przychodzą z kiluminutowym opoznieniem kiedy osoba która dzwoniła jest już na drugim koncu miasta.
Jak to jest naprawdę? Moze jakas aktualizacja softweru naprawiła ten problem?
Potrzebuje też czytnik rfid, sterowanie elektrozaczepem i wymuszenie otwarcia przyciskiem, który ten domofon posiada więc wszystko inne mi pasuje.
Może zamontuje tablet jako monitor i podglad do kamerki a może nie, to nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. Dobrze by było mieć fizyczny przycisk poza smartfonem otwierający elektrozaczep ale to już moge zrealizować poza domofonem.
Nie mam akurat tego modelu, ale wypowiem sie ogólnie na temat dzwonków wifi. Ja mam akurat alfawise doorbell l9.
Dzwonek łączy sie z repeaterem wifi a ten z routerem. Opóźnienie jest ale nie jest to jakies tragiczne opóźnienie liczone w minutach. Naciskasz dzwonek i w ciągu kilku sekund masz powiadomienie na telefonie. Na początku strasznie wkurzałem się na aplikację. Faktycznie miałem problem z powiadomieniem na tel. na jednym były na drugim nie. Okazało sie ze android ubijał proces w tle. Wystarczyły zmienić ustawienia oszczędzania baterii. Kamera super w dzien i w nocy bardzo fajnie widać. Dobrze wykrywa ruch gdy ktoś kręci sie przy furtce.
Co do rozmowy no trzeba się przyzwyczaić do lekkiego opoźnienia. Wygląda to jakbyś rozmawiał na skype przy słabym łączu. Mówisz coś do kuriera. Czekasz aż do niego doleci te 2sek. I czekasz aż odpowie. Mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Nie prowadzę jakiś długich dyskusji. gadam już idę lub nie ma mnie w domu zostaw Pan paczkę w garażu.
Co do awaryjności to sam dzwonek nie zawiesił się nigdy. Raz miałem problem, ale wynikało to z tego że UPC miało awarię internetu. Telefon nie połączył sie z wifi a na chmurę powiadomienie nie doszło bo nie było dostępu do sieci.
Podsumowując ja tam jestem zadowolony ze swojego dzwonka. Przyzwyczaiłem się. Najbardziej cenię sobie powiadomienia jak ktoś kręci sie przy płocie i to że mogę powiedzieć już idę do listonosza który najchętniej chciałby zazdzwonić i już uciekać. Ludzie nie potrafia zrozumieć ze człowiek nie lata po schodach.
P.S dzwonek kupiłem za astronomiczne 180zł
P.S. II W twoim przypadku jak masz skrętkę możesz chyba iść w rozwiązania przewodowe, które powinny być jeszcze lepsze. Tylko cena pewnie coś ok 1000zł
Piszesz że rozmawiasz przez domofon jak nie ma cie w domu?? Jak masz to zrealizowane skoro jestes poza zasiegiem wifi? MAsz jakas bramke gsm jeszcze?
Ma telefon i dzwonek w chmurze. Pewnie gdzie kolwiek jest wie że ktoś dzwonił. 🙂
Tak apka producenta jest połączona z chmurą
@novy ta dahua po wifi to porażka , natomiast po kablu działa bardzo przyzwoicie . Ostatnio podłączyłem jeden panel po wifi i opóźnienia kilkusekundowe , czasami nie dzwonił wcale . Musiałem zrobić most z dwóch AP żeby podłączyć to po kablu i od razu inna bajka
Tak ale po co kupowac dzwonek wifi skoro działa dobrze tylko po kablu.
Widze że sprzet z Chin ma też wgrany jezyk polski ? Ceny na ali są dwukrotnie niższe niż w PL. Dziwi mnie tylko że nie dają pastylek rfid w komplecie. Dowolne kupione w PL bedą działac? chodzi mi o tą programującą i kasującą nowe pastylki.
Jest mozliwosc podłączenia zewnętrznego głosnika żeby nam rownolegle dzownil w domu?
Zastanawiam sie też nad tym zestawem ale czy te adaptery poe sa potrzebne? Nie mogę tego zasilić bezposrednio z routera?
@novy dzwonka wifi rzeczywiście nie ma sensu kupować bo można go samemu zbudować na tanich modułach ESP , tu masz rozmowę video plus sterowanie ryglem + ewentualnie brama . Karty czy breloki mifare 13.56MHz kupisz bez problemu a dodaje się je przez przeglądarkę.
Zewnętrznego głośnika nie podłączysz bo dla wymagających jest monitor który dzwoni w domu.
Zasilanie z routera jak ma porty POE jest możliwe , ale do sterowania ryglem i tak musisz dociągnąć 12V , przez POE nie wysterujesz zamka
te 350zł to dla mnie żadne pieniądze. Ile bede musial wydac na te moduly, obudowy do tego i co najwazniejsze ile czasu strace żeby to w ogole działało w miarę? Wolę kupić gotowca. Moj router na raczej standardowe wejścia, nie wiem czy obsługują POE. Więc chyba będę musiał kupić też jakieś adaptery POE. Zastanawiam sie nad tym monitorem, chyba z nim będzie to bardziej niezawodne niż tylko odbiór na smartfonach które nie zawsze są w domu i nie zawsze je słychać.
odkopię bo własnie dostałem z chin
VTO2111D-WP
zestaw bez załączonych kard mifare.
Czy jesli zakupie dowolne karty to w aplikacji jest możliwość dodawania kolejnych kart? Czy ktoś sie orientuje czy są to standardowe karty 13.56 MHz czy coś innego?
Niestety nie mogę sprawdzić tego bo nie mam jeszcze zasilacza zewnętrzego do urządzonka a chce wszystko zawczasu skompletować.
Standardowe mifare 13,56 MHz a dodajesz jak nie masz monitora przez przeglądarkę a nie przez apkę.