Potrzebuję pomocy. Nie mogę uruchomić ethernetu w tej karcie https://templates.blakadder.com/dingtian_DT-R004.html
W karcie przelutowałem ESP32 bo oryginalne było fabrycznie zablokowane przed flashowaniem. Po przelutowaniu tasmota zainstalowała się bez problemu. Karta ma ethernet na układzie JL1101. Zgodnie z linkiem powyżej skonfigurowałem tak: GPIO18 - ETH_MDIO, GPIO23 - ETH_MDC, GPIO0 - ETH_PWR. W konsoli wybrałem EthType 7. Mimo to karta nie wstaje. Link do sterownika tasmoty
Ktoś podpowie co jeszcze powinienem zrobić? Dzięki.
Testowałem ten moduł na domyślnym szablonie i ustawieniach
GPIO 0 Output HI GPIO18 ETH MDIO GPIO23 ETH MDC EthAddress 0 EthClockMode 3 EthType 7
Trzeba też kompilować firmware z wyłączonym testowaniem PSRAM, bo tasmota w domyśle przy starcie testuje psram na GPIO 16 i 17 a pierwszy przekaźnik jest na GPIO 16.
Objaw to klepanie przekaźnikiem przy starcie.
Obecnie mam ten moduł z ESPHome i zachowuje się o wiele stabilniej
Gdyby ktoś chciał zamawiać taki moduł, trzeba pisać do sprzedawcy przed wysyłką żeby wysłał wersję dev , uniknie się wymiany ESP32.
Korzystając z ESPHome można bez problemu uruchomić na tym dwie rolety, lub dwie żaluzje fasadowe z regulacją lameli, lub cztery przekaźniki.
Oled podłączyłem pod niewykorzystane u mnie GPIO do obsługi CAN , ( mam bez CAN), termometry mam na GPIO 13 (RS485-DE), którego też nie chciałem.
Dzięki za odpowiedź. Uruchomiłem. Okazało się, że gotowiec z githuba, który ktoś umieścił dla tej karty, miał jakiś błąd. Dopiero skompilowałem najnowszą wersję i ruszyłą. PS - gdzie są fizycznie w tej karcie wyprowadzenia, które wykorzystałeś do oled i termometrów?
@jajen jak działa ten moduł na Tasmota ? A możesz udostępnić swojego gotowca ?
Posiadam taki moduł 4ch tylko wymienić ESP.
Jasne.
Działa jak na razie lepiej niż sądziłem. Na razie testuje. Używam z nadajnikiem/odbiornikiem rf433 i do odczytu termometrów MI (BLE). Spisuje się. Ethernet na razie stabilny. Żadnych problemów.
Kwestia klikającego PK1 i PSRAM, o której pisał isom, w aktualnej wersji tasmoty już nie występuje. Nie trzeba nawet wyłączać tego przy kompilowaniu.
Dzięki teraz wymiana ESP.
Kiedyś pisałem na skype z jakimś inżynierem z tej firmy pomagał mi to odpalić z Domoticzem bo coś nie chciało mi to ruszyć bo mam starszą wersję jeszcze nie na ESP32.
Można wysłać im oprogramowanie załadują przetestują i sprzedadzą już z takim jakie otrzymają. Spoko robotę zrobiłeś
gdzie są fizycznie w tej karcie wyprowadzenia, które wykorzystałeś do oled i termometrów?
I2C to GPIO4 i 5 , ostatnie piny tam gdzie RX, TX itd GPIO13 jest na jednej z nóg układu rs485 , którego nie ma u mnie, zamiast zwory dla rezystora 120om -RS485 wstawiłem 4,7k . nie mogę wstawić foty bo jakiś błąd serwera
Zastanawiam się czym zastąpić Sonoff-y 4ch które jednak są trochę awaryjne szczególnie po restartach zasilanie które najczęściej występują w okresie letnim przy burzach. Dingtian myślałem podłączyć pod zasilacz bufrowy dzięki czemu byłby mniej narażony właśnie na takie resety zasilania.
I2C to GPIO4 i 5 , ostatnie piny tam gdzie RX, TX i
To ja mam inną wersję sprzętową. Z tego co znalazłem w sieci to na skrajnych pinach jest gpio4 i 5 ale na złączu 7 pinowym. Ja mam złącze 6 pinowe i musiałem wlutować się prosto w esp żeby dobrać się do gpio4.
Zastanawiam się czym zastąpić Sonoff-y 4ch które jednak są trochę awaryjne
Zobacz na moduły Kincony. Duże wsparcie techniczne, rozbudowane forum, więcej softu. Dingtian pod tym względem kuleje.
https://www.kincony.com/product/relay-controller
Zobacz na moduły Kincony.
Czy te moduły są sprzedawane z softem który będzie działał pod domoticz ?
Na ich stronie jest instrukcja nawet integracji: Jak zintegrować sterownik przekaźnika KC868 z domoticzem – Automatyka Inteligentnego Domu | KinCony (Sieć KinCony)
Ale znalazłem w opisie aukcji taką informację:
Czy trzeba samemu załadować np Tasmotę do tego modułu ??
Można używać ich softu z domoticzem, ale można też tasmotę załadować i bardzo dobrze chodzi.
Generalnie, karta przychodzi z jakimś dziwnym softem w którym przeglądarka nie działa. Trzeba więc i tak samemu załadować albo soft z ich strony , albo tasmotę. Wystarczy do tego kabelek USB.