UWAGA: Strona oraz Forum Smart'ny Dom nie będzie dostępne 23 Grudnia 2024 ze względu na przenoszenie serwisu na mocniejszą maszynę.
W tym czasie polecam poświęcenie swojego czasu na pomoc partnerowi w przygotowaniu udanych Świąt 😉
Za niedogodności z góry przepraszam, admin
Cześć.
Ostatnio coś tworzyłem 😉 i pewnie wrzucę oddzielnego posta z moim tworem ale chciałbym Was zapytać jakie wersje i dlaczego te wersje ESP stosujecie w swoich projektach DIY. Dodam, że jako wersje ESP mam na myśli gotowe warianty np. Wemos , ESP12 , Wroom, Sonoff itd.
Ja na początek napiszę, że mam "coś" zrobione na Sonoff Basic, Sonoff Bridge Rf, NodeMCU, Wemos, ESP-12f, Wroom ESP32 i pewnie jeszcze kilka innych.
Zalety i wady:
Sonoff
+ gotowe rozwiązanie
- ograniczone możliwości , mało dostępnych GPIO
- cena
NodeMCU
+ Dużo łatwo dostępnych GPIO
+ Cena
+ łatwe programowanie przez microUSB
- nie wszystkie GPIO nadają się do zastosowania w praktyce
Wemos
+ Cena
+ łatwe programowanie przez microUSB
- mniej wyprowadzeń niż NodeMCU
ESP-12F i podobne
+ Cena ale...
+ mały rozmiar płytki ale ...
- trzeba sporo dołożyć aby go zaprogramować i odpalić (potrzeba dodatkowych elementów i czasu aby to poskładać )
- zasilanie tylko z 3,3V
Wroom ESP32
+ Wydajność - tylko czy jest nam potrzebna ?
+ Łatwe programowanie przez microUSB
- cena
Macie jakieś doświadczenia / przemyślenia związane z tymi układami i możecie się podzielić nimi . Może brakuje tu jakiejś wersji wartej uwagi ?
Pozdrawiam
U mnie to
- ESP8266-07 - jeśli zasięg jest ograniczony
- ESP8266-12
- ESP32
A czy Wems, Mini czy golas to w zależności od potrzeby, konkretnego projektu
Ale wszystkie nowe projekty planuje na ESP32, trochę przerost formy na treść, czasami, ale z racji zbudowania nowych doświadczeń taki mam plan.
I tutaj rozpatruje dwie wersje antena zewnętrzna lub na płytce - tez w zależności od potrzeb