Czesc, dostałem od znajomego dwa moduły przekaźnikowe z takim modułem wifi i nie potrafię ich przeprogramowac. @lukas121 piszesz, że wystarczy jedynie zewrzeć gpio do masy przed podłączeniem do zasilania... Hm...
W sieci są dedykowane programatory z przyciskiem do wprowadzania w bootmode, znalazłem też filmik gdzie ktoś przylutowuje dwa switche i zwiera je w odpowiedniej sekwencji (!) ale zakładam, że da się to zrobić może jednak tak jak napisałeś?... No tylko coś mi nie wychodzi ...
Tego próbowałem już zanim napisałem post. Różnymi programami, różny soft i nic. Spróbowałem właśnie jeszcze po kilka razy na obu modułach i objaw jest taki jakby programator nie mógł się połączyć z esp.
Note:Serial port connected.
Note:Begin find ESP8266.
Jak dla mnie to rozwiązanie jest tutaj lub w zakupie innego proramatora, ale nie jestem przekonany czy zadziała i czy mi się chce w to bawić.
W tym filmiku pierwszy switch łączy GPIO0 + GND (tak jak sugerujesz @lukas121), ale jest jeszcze drugi, który w sumie jest użyty jako pierwszy i łączy pin RST z GND...
A może to kwestia samego softu lub użytych parmetrów flashowania? To też próbowałem jedynie na czuja. Programator sprawny, bo na sonofach działa.
@bartolomeo poza podaniem masy na gpoi0 musisz zewrzeć dwa piny. Ja mam je na stałe zwarte.
@pawell32, dziękuję! To jest prawidłowa odpowiedź. Poszło, flashuje, łączy się, działa. 👍