ESP32 HA jak sterow...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

UWAGAStrona oraz Forum Smart'ny Dom nie będzie dostępne 23 Grudnia 2024 ze względu na przenoszenie serwisu na mocniejszą maszynę.

W tym czasie polecam poświęcenie swojego czasu na pomoc partnerowi w przygotowaniu udanych Świąt 😉

Za niedogodności z góry przepraszam, admin

Kontakt

ESP32 HA jak sterować w innej sieci ?

13 Wpisów
2 Użytkownicy
6 Reactions
61 Wyświetleń
(@jarinio)
Wpisów: 8
Bywalec
Autor tematu

witam,
od jakiegoś czasu próbuję znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie które pozwoli mi sterować portami GPIO w moim ESP32 za pomocą HA (ESPHome) założenia są takie iż moduł esp32 będzie poza siecią domową w innym miejscu gdzie niema prądu. Podłączony do baterii routera mobilnego sieci komórkowej pobór prądu ok 200mA przy 5V pozwoli na jego działanie wiadomo w zależności od pojemności ogniw. Na razie nie wiem w jaki sposób mogę komunikować się z urządzeniem będącym w innej sieci. VPN mój router niema takiej możliwości, można ustawić wirtualny serwer jeśli cokolwiek to da ale w tych tematach jestem noga. Bardzo bym prosił o wskazanie jakie są rozwiązania tego tematu? od razu zaznaczam że jedynym rozwiązaniem na chwilę obecną jest moduł np. esp32s3 oraz router huawei E5377 

Czy na forum był poruszany podobny temat? 

Dodane : 15/12/2024 5:59 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5190
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Jak upierasz się przy ESPHome, to musisz uruchomić komunikację po mqtt i skorzystać z jakiegoś brokera mqtt w chmurze.

Jeśli to jakieś proste sterowanie, można wgrać do tego ESP32 Suplę i utworzyć most między brokerem supli a twoim lokalnym w HA.

Druga opcja jest opisana w internecie dość dokładnie i są nawet poradniki wideo.

Dodane : 16/12/2024 8:21 am
jarinio reacted
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

@isom 

dziękuje za sugestię

czy się upieram ESPHome -  od niedawna i to mój pierwszy krok jak i cały HA poznaję te środowisko. Pewnie są inne prostsze rozwiązania ale myślę pozostać przy jednym, czy słusznie to się okaże. Coś trzeba wybrać na razie skupiłem się na tym dodatku i widzę, że ma masę rozwiązań, to dosyć potężne i proste narzędzie do programowania ESP 

Z czasem pewnie napotkam inne rozwiązania a problem zrodził się w czasie gdzie okazało się no dobra ale jak ja to podłączę na działce gdzie nie mam zasilania tylko pakiet 18650 wiadomo modem musi być w tym przypadku wspomniany router mobilny, no i element wykonawczy to właśnie płytka którą posiadam (myślałem o samym BLE ) ale i tak to musi się jakoś komunikować po wifi   

z czasem dojdą 2 kamerki onvif jakoś to muszę opanować jak masz jakiś inny pomysł to było by dobrze doradzić zanim jeszcze to wszystko w fazie testów. HA mam postawiony na Raspberry pi  pomyślałem, że wykorzystam jako ewentualny serwer do rejestracji obrazu  

Dodane : 16/12/2024 9:14 am
isom
 isom
(@isom)
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Dodane przez: @jarinio

a problem zrodził się w czasie gdzie okazało się no dobra ale jak ja to podłączę na działce

I tu właśnie proste rozwiązania jak serwer supli w chmurze spisują się idealnie.

Mam kilka lokalizacji oddalonych od siebie o 100 do 150 km, tam sobie siedzą moduły wykonawcze spięte do serwera w chmurze, który jest zintegrowany z moim HA. Wszystko mam w HA i mogę tym zarządzać.

Jakieś czujniki temperatury, przekaźniki, sterowanie bramą, termostaty. 

Oprócz tego gdybym nawet nie miał dostępu do HA,  mogę dostać się do każdego modułu z aplikacji Supla.

Po co wyważać otwarte drzwi i kombinować, skoro praktycznie gotowe rozwiązanie załatwia wszystkie problemy.

Nie potrzeba VPN, o otwieraniu portów na świat nie wspomnę.

Integracja supli z HA jest naprawdę dobrze udokumentowana.

Jeśli planujesz korzystać z mqtt lokalnie most między brokerami jest konieczny, jeśli nie będziesz z tego korzystał jest bardzo prosto.

Dodane : 16/12/2024 9:37 am
pawell32 and jarinio reacted
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

@isom 

no i super, bardzo ci dziękuje. Tak jak piszę to dopiero początek przygody i bardzo mi to ukierunkowanie pomogło. Wiadomo rozwiązań jest pełno ale im dalej w las tym ciemniej. 

Dodane : 16/12/2024 9:45 am
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

1000000592

to mi się podoba ok 50mA poboru przy działającym module, a co do supli  to zapowiada się ciekawie, jestem w szoku co tam idzie osiągnąć, jeszcze jakby szło suple postawić na własnym serwerze to będzie hit jak dla mojej skromnej osoby  

Dodane : 16/12/2024 12:59 pm
isom
 isom
(@isom)

jeszcze jakby szło suple postawić na własnym serwerze to będzie hit

Oczywiście że jest taka możliwość, ale to już temat na oddzielny wątek albo poszukaj na forum supli.

Osobiście wolę suplę w HA , bo daje dużo więcej możliwości.

Serwer Supli zbyt długo się rozwija i ten rozwój się ślimaczy. Porównując możliwości HA vs Supla to jak wypasiony mercedes vs motorower na pedały 🙂

Dodane : 16/12/2024 1:07 pm
jarinio reacted
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

ok, fajnie dzięki za pomoc. Modem szarpie od 130-250mA czyli całość jako sterowanie samym GPIO ok 300mA w szczycie przy umiarkowanym zasięgu sieci. 

Pozdrawiam, pewnie jeszcze zrodzą się pytania 😉 

Dodane : 16/12/2024 2:20 pm
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

Dodane przez: @isom

Jeśli to jakieś proste sterowanie, można wgrać do tego ESP32 Suplę i utworzyć most między brokerem supli a twoim lokalnym w HA

rozumiem tak samo mogę zrobić z np Tasmota ? 

bardzo pasuje mi jednak ESPHome ze względu na liczne projekty i super bibliotekę.

Dodane : 17/12/2024 5:42 pm
isom
 isom
(@isom)

rozumiem tak samo mogę zrobić z np Tasmota ? 

Tak samo nie zrobisz, Supla łączy się ze swoim serwerem w chmurze, a ten serwer ma zainstalowanego brokera mqtt . Tasmota to tylko firmware- oprogramowanie i bez połączenia z brokerem nic nie opublikuje. Twojego brokera w HA nie zobaczy bo będzie w zupełnie innej sieci. Pisałem już chcesz Tasmotę lub ESPHome musisz sobie poszukać darmowego brokera w chmurze. Wtedy HA i moduł na działce musi gadać z tym brokerem.

Dodane : 17/12/2024 6:48 pm
jarinio reacted
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

Dodane przez: @isom

Tak samo nie zrobisz, Supla łączy się ze swoim serwerem w chmurze, a ten serwer ma zainstalowanego brokera mqtt

no minęło trochę czasu zanim się pokapowałem, bo straciłem połączenie, no tak teraz mi się poukładało więcej w głowie 😉 dziękuje 

pokombinuje z tym brokerem mqtt w chmurze. Supla przetestowana i śmiga muszę tylko wybadać jak z obsługą np czujnika LD2410B

ale myślę to będzie szło ogarnąć podpinając go jako stan na wejściu GPIO.

Dziękuje za informację 😊  

Dodane : 17/12/2024 7:37 pm
(@jarinio)
Bywalec
Autor tematu

Jeszcze jedno pytanie czy oprócz wymienionego brokera MQTT darmowy czy to płatny można zainstalować MQTT broker OpenWrt router?czy takie rozwiązanie może pełnić funkcję jak MMQT W chmurze ? w zasadzie taki broker pełni rolę serwera rozdzielając komunikaty do klienta.  

Dodane : 18/12/2024 12:30 pm
isom
 isom
(@isom)

Jak adres z portem tego brokera na OpenWrt będzie dostępny publicznie to będzie jak w chmurze.

Jednak wystawienie na świat tego routera niesie za sobą spore ryzyko, pomijam aspekt możliwość. Dostawcy typu Play, Orange blokują to dość skutecznie.

Dodane : 20/12/2024 11:25 am
jarinio reacted
Udostępnij: