Bardzo spodobał mi się ten wątek i postanowiłem analogicznie sterować klimatyzacją która nie miała oryginalnego modułu wifi. Przycisk włączania oraz diody analogicznie jak w przypadku drukarki. Zastanawia mnie jednak czy jest prosty sposób, żeby dodatkowo odczytać z wyświetlacza temperaturę? (W załączeniu zdjęcia modułu który chce "klonować")
Pozdrawiam
Po prostu dodaj do tego ESP8266 jakiś czujnik temperatury , np ds18b20 , i go zainstaluj obok tego ,który jest w tej klimatyzacji (gdzieś na parowniku ).
Chyba ,że chcesz odczytywać dokładnie to co wyświetlacz pokazuje ( w sensie naciskasz przycisk do ustawiania temperatury i Ci odzwierciedla to co ustawione...)
Tak właśnie chciałbym zrobić, odczytywać dokładnie to co wyświetlacz pokazuje. Ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
@arkadiuszgorniak za pracę tego wyświetlacza odpowiada bardzo popularny rejestr przesuwny 74HC164, jak wiesz o czym piszę to warto się tym zainteresować, a jak nie wiesz o co chodzi, to zostaje odczyt każdego segmentu np przez ESP8266 z podłączonym ekspanderem MCP23017
Dzięki za wskazówkę. Zabieram się do poszukiwań i nauki.