chciałbym mieć tak jak tu pisują https://www.tranzystor.pl/artykuly-i-schematy/raspberrypi/pomiar-zuzycia-energii-elektrycznej-domoticz-easyesp.html
ale: w esp mega zlicza impulsy a domoticz gdy wybiorę czujnik (elektryczność chwilowa+licznik) to domoticz mi sie od razu zawiesza
Co robię nie tak że to nie działa?
Witam.
Podłącze się do wątku.
Mam zbudowany układ jak w temacie postu.
Troszku walczyłem z ESP8266 Nodemcu v3 ale udało mi się to cudo uruchomić w końcu.
ESP wyświetla wartości z diody i trafia to do Domoticza.
Jedyne co się wyświetla to Counter. Nie wiem co robię źle.
Druga sprawa to formuły w ESP, nie do końca rozumiem treści zamieszczane w internecie do prawidłowego wyliczania impulsów na kilowaty.
Proszę o pomoc w tych dwóch problemach by móc uruchomić do końca prawidłowe wyświetlanie wartości energii w domoticzu.
@jartech to co masz to połowa sukcesu , do pełni szczęścia potrzeba wiedzieć ile impulsów wysyła twój licznik na kWh bo od tego zależą te wzory w formułach , dodatkowo żeby osiągnąć sukces trzeba dodać kolejne IDX w samym espeasy . Masz wyraźnie zaznaczone że idx 10 w Twoim systemie odczytuje wartość 1 czyli pierwszą w kolejce . Żeby pojawiły się kolejne trzeba za pomocą reguł wskazać pozostałe IDX w domoticz .
A ponieważ nie lubię espeasy to nie pomogę w osiągnięciu celu , ale zarys już masz
@jartech to co masz to połowa sukcesu , do pełni szczęścia potrzeba wiedzieć ile impulsów wysyła twój licznik na kWh bo od tego zależą te wzory w formułach , dodatkowo żeby osiągnąć sukces trzeba dodać kolejne IDX w samym espeasy . Masz wyraźnie zaznaczone że idx 10 w Twoim systemie odczytuje wartość 1 czyli pierwszą w kolejce . Żeby pojawiły się kolejne trzeba za pomocą reguł wskazać pozostałe IDX w domoticz .
A ponieważ nie lubię espeasy to nie pomogę w osiągnięciu celu , ale zarys już masz
Fakt, zapomniałem dodać tą daną:
2500 imp/kWh
Masz dobre podejście i trzymam kciuki , teraz wystraczy wskazać w regułach pozostałe IDX tak jak ten pierwszy
Jeden to jest bieżące wskazanie , 2 to będzie total itd
Masz dobre podejście i trzymam kciuki , teraz wystraczy wskazać w regułach pozostałe IDX tak jak ten pierwszy
Jeden to jest bieżące wskazanie , 2 to będzie total itd
No patrz jak mnie podpuszcza.
Dzięki za chęci. Pogmeram ale już nie dziś. Dziś muszę się zająć jeszcze S7-1200 na szybko
Nic z tego nie wychodzi.
Potrzebuję step by step aby to opanować.
Mogę liczyć na pomoc.
Panie i Panowie opanowałem sytuację. W końcu zaczęło działać.
@isom "1" oznacza komunikację pierwszą z controlerem. W tej wersji firmware może być takich komunikacji 3.
Wystarczyło wybrać konkretny typ zmiennych które maja zostać wysłane np. do Domoticza
Tym sposobem otrzymałem w esp coś takiego:
Dalej idąc to co trafia do Domoticza to jest to:
I to by było na tyle w temacie odczytu kontrolki licznika energii z wykorzystaniem ESP8266 + Malina.