Witam
Poinstruuje mnie mnie ktoś jak to wszystko spiąć na wemosie żeby robić odczyty na Domoticz-u. Chciałem wszystkie czujniki umieścić w jednej obudowie na jednym sterowniku jeżeli wemos tego nie udźwignie to zamówiłem już nodemcu v3 ale pewnie będzie za 2 miesiące... Soft jak już z kolegą isom wcześniej pisałem AFE T0 w wersji Pro - ale do tego pewnie dojdziemy później. Odczytywane mają być wartości z poszczególnych czujników.
@wojtek_gtx masz dwa czujniki ( czad i gaz) które mogą pokazywać procentowe wartości muszą być podłączone do ADC , a w prosty sposób do jednego ADC można podłączyć 1 czujnik i czytać wartości tylko z niego.
Czujnik płomienia i światła ( fotorezystor ) mają tylko wyjścia DO - cyfrowe więc luxów sobie nie pomierzysz tylko albo ciemno albo jasno 🙂
Chcesz wykorzystać soft AFE T0/T4 to trzy czujniki muszą być na zasadzie 0/1 czyli wyjście D0 i gaz albo czad z pomiarem wartości . Jak to Cię satysfakcjonuje to można myśleć dalej
A powiedz mi isom czy jest jakąś płytka która ma więcej niż jedno ADC i można do niej wgrać AFE
Widzę ze wemos D1 ma chyba dwa wejścia A ... ?
https://www.instructables.com/id/IoT-Air-Quality-Sensor/
Tu gość zastosował multiplexer analogowy
@wojtek_gtx ja nie pisałem że nie da się podłączyć dwóch czujników do jednego ADC , trzeba tylko wiedzieć że do takiego multiplexa potrzebny jest odpowiedni kod ( soft), AFE takiego multiplexowania nie obsłuży. Jeżeli chcesz to zrobić w dość przyjazny sposób to poczytaj o Mysensors - domoticz https://www.domoticz.com/wiki/MySensors#Introduction
Tylko właśnie nie wiem co lepiej odczytywać z większą dokładnością czy gaz czy czad no i jak coś to jak to spiąć równolegle pozostałe czujniki po rezystorach jak temperaturę w basicu czy jak ??
@wojtek_gtx zacznij może od zrobienia sobie jednego czujnika na tym wemosie + AFE a potem pójdzie łatwiej .
Moduł z fotorezystorem łączysz tak :
VCC modułu ----- 3,3V Wemos
GNG ------- GND Wemos
DO --------- D2 Wemos
W domoticzu robisz sobie wirtualny czujnik Dusk Sensor
W AFE konfigurujesz , wszystko tak jak dla domofonu czyli czujnik będzie przyciskiem w AFE
A podpinając czujkę np gazu podpinam A i D czy tylko A, w sobotę się wezmę . I jeszcze jak będę lutował to każdy czujnik do innego GPIO na wemosie ??
Jak chcesz mieć odczyty wartości to podpinasz A0 do ADC , a DO zostaje swobodny , wszystkie czujniki podłączone za pomocą DO muszą być na oddzielnych GPIO
Więc jak napisałeś isom w innym wątku że trzeba do końca doprowadzać pomysły to doprowadzam.
Zmontowałem takiego pająka ale coś jak zwykle nie działa... 😉 he he he
Soft - AFE T0 2.0.2
Ustawiłem czujnik płomienia jak napisałeś wcześniej i jak zapalniczką klikam przed diodą to widzę że idzie jakiś sygnał na diodzie czujnika ale nic się w domoticzu nie zmienia.
@wojtek_gtx a coś z tego pająka działa ? Pisałem żebyś zaczął od jednego czujnika i potem dodawał sobie kolejne.
Już działa czujnik płomienia co prawda mam tam dodany Dusk sensor ale działa, był babol w ustawieniach dostępu do Domoticza bo mam na innym porcie niż standard... to teraz dalej.
Został buzer, gaz, czad, tyle że gaz x2 bo z analogiem 😉 ten analog to całkiem nie wiem o co chodzi
@wojtek_gtx buzer czeka na sygnał na wejściu IN , czyli musisz go traktować jak przekaźnik , a w domoticzu robisz sobie blok który ten przekaźnik aktywuje . Pamietaj o komendach o których już rozmawialiśmy.
Jak masz gaz z podłączonym wyjściem cyfrowym i analogowym to będziesz miał zbędny moim zdaniem ten cyfrowy stan , co do analoga to tak naprawdę po robocie @adriana jest to bajka , nie ustawiasz GPIO bo jest na sztywno wpisane wpisujesz dla wemos wartość napięcia 3,3 i działa . Przeczytaj opis do softu masz tam wszystkie info . Analog działa tak że w zależności jakie napięcie pojawi się na ADC modułu taką wartość pokaże czujnik w domoticz
Musi być na cyfrowym bo wemos ma jedno wejście Analogowo- Cyfrowe ( ADC)
A ten buzer zasil z 5V a nie z 3,3 bedzie bardziej skuteczny
Tylko na jakich to przełącznikach wirtualnych robić czy wszystko na on off i ten analogowy to na jakim przełączniku ??
@wojtek_gtx a wybierz sobie to co pasuje , Custom Sensor zadziała ze wszystkim 🙂
czujka Gazu zadziałała również ustawiłem ją na procenty, nie wiem tylko jak przetestować czujkę czadu i jak się takie czujki kalibruje
Czujka czadu jak jest z serii MQ zadziała na gaz z zapalniczki . Wszystkie podłaczone do DO kalibrujesz potencjometrem a analoga nie skalibrujesz chyba że ustawisz inny zakres napięcia w AFE . Tylko pytanie po co ?