czy mógły mi ktoś dać jakieś zaczepienie informacyjne jak sterować 16-32 przekaźnikami np, z takiego ESP.
Jest to w ogóle możliwe? trochę google'ałem, ale nie trafiłem na coś sensownego.
Są te expandery I2C, z tego można jakoś sterować przekaźnikami.
Sorry nie jestem sprzętowcem, ale szybko w miarę łapię 😉
Nie wiem czy to widziałeś , ale żeby zacząć jest ok https://medium.com/@wilko.vehreke/more-gpios-for-the-esp8266-with-the-mcp23017-b89f5e15cde3
@adrian coś dygnie w temacie do sterowani większą ilością przekaźników z jednego ESP ??
Myślałem wyciągnąć z jednego ESP może z 8 dlatego pisałem czy jest możliwość rozbudowy T4 ale czy samo ESP uciągnie 8 przekaźników czy na niektórych GPIO podczas restartu ESP nie pojawiają się czasem jakieś sygnały.
jedno esp raczej nie, ale tak jak napisał @isom jest robialne - zamówiem już części, w kwietniu bede robił remont wiec do tego czasu poeksperymentuje
To elegancko nieźle się to wszystko rozwija.
W sumie nawet gdyby 1 ESP uciągało 4 przekaźniki dzięki AFE T4 a to raczej tak to potrzeba 4 ESP dla listwy 16 przekaźników i chyba więc jeśli nie są ważne rozmiary to będzie to działać ??
Postaram się w tygodniu w któryś wieczór załadować T4 do jakiego NodeMCU bo takie tylko mam.
Na jednym esp bez problemu 7 przekaźników i myślę że 8 też by dało radę.
Nigdy jakoś bardziej nie testowałem, poza tym ze niektóre GPIO są jakieś „dziwne” (brak wiedzy sorry) - jak podłączałem przekaźnik to np urządzenie dostawały jakieś zawieszki - chyba to był 16 albo 15 GPIO
tak czy inaczej zamówiłem expandery I2C i zobacze co i jak
do kwietnia (remont) chce znaleść jakiś dobry sposób na sterowanie większa ilością przekaźników
mcp23017 lub pcf8574 na i2c fajnie cuga. Na stronie espeasy piszą że nawet lepiej wyjściami jaki wejściami przez expandery sterować(bardziej stabilnie). Sterowanie z płytki to jedna wielka niewiadoma co sie stanie po zaniku i powrocie napięcia.
zamówiłęm 2 tyg temu te mcp23017 - i czekam aż dopłyną - będe testował
dzięki i pozdrawiam
@adrian kwiecień już minął więc pewnie już coś zmontowałeś?
Osobiście mam Arduino Mega + 3 płytki po 8 SSR 2A (światło i podłogówka) + 3 szt SSR marki Fotek 40A (gniazda). To podłączone przez USB i MySensors do Raspberry. To daje 27 przekaźników.
Jeśli Twój projekt nie ma ograniczenia przestrzennego, to polecam Arduino.
Witam,
trochę odgrzeję temat. I jakie efekty testów? U mnie udało się do jednego ESP8266 podłączyć poprzez PCF8574 8 przekaźników i włączać je z Domoticz poprzez komunikację http. Niestety nie dało się tego sterować przy pomocy przycisków dzwonkowych podłączonych do tego samego ESP. Stosowałem oprogramowanie ESP Easy wersja mega.
Cześć @ombre
U mnie niezłe zmiany i rozwój. Poznałem się z Home Assistant oraz EspHome: https://esphome.io/
Poprzez Esphome na Wemosie D1 mini bez problemu steruję 24 przekaźnikami oraz 12 przyciskami. Łącznie mam podłączone 3 ekspandery MCP23017. W Esphome ma reguły przypisujące dany przycisk do przekaźnika. Dodatkowo mam automatyzacje już w samym HA obsługujące np przytrzymanie przycisku.
Cześć @wielkim
Dziękuję, że odpisałeś. Ja wracam do projektu we wtorek wieczorem. Docelowo też chcę używać HA. Na początek myślałem, że łatwiej będzie skonfigurować Domoticz (Nie mam żadnego doświadczenia z programowaniem).
W jaki sposób twój Wemos komunikuje się z HA? Poprzez MQTT? Czy w inny sposób?
Sprawdzę dzięki Twojej sugestii ESPhome.
pozdrawiam 🙂
Jak będę miał pytania pozwolę sobie na kontakt.
Zainstaluj HA, a w nim dodatek EspHome, tak jest łatwiej.
EspHome obsługuję też MQTT, dokumentacja jest bardzo dobrze przygotowana.
Też zaczynałem od Domoticz, zupełnie niepotrzebnie 😉
Na początku możesz być przytłoczony ilością wiedzy i możliwości, ale warto zainwestować czas.