Po pomiarze energii czas na sterowanie roletami.
I tak wygląda system sterowania na chwilę obecną.
Zmiana kierunku opuszczanie/zasłanianie
ESP8266
Do ESP podłączony jest pakiet 4 przekaźników dla dwóch rolet.. Dodatkowo wykorzystuję 4 GPIO jako krańcówki bez IDX-a .
I tak jeśli załączę dany kierunek krańcówka rozłącza silnik. Identycznie jest w przeciwnym kierunku.
Mam pytanie na którym utknąłem.
Jak wykonać blokadę ruchu przy aktywnej krańcówce, by nie było możliwości uruchomienia ponownie kierunku z aktywną krańcówką.Dodam iż sygnały docierają z krańcówek do Domoticza.
@jartech rozumiem, że nie chcesz ruchu do góry gdy górna krańcówka pokazuje górne położenie i to samo z dołem ?
Można to rozwiązać skryptem w domoticz , jak coś to pisz w dziale domoticz- reguły
Jak wykonać blokadę ruchu przy aktywnej krańcówce, by nie było możliwości uruchomienia ponownie kierunku z aktywną krańcówką.Dodam iż sygnały docierają z krańcówek do Domoticza.
nie prościej to zrobić elektrycznie? cewka przekaźnika zasilana przez krańcówkę ?
nie prościej to zrobić elektrycznie? cewka przekaźnika zasilana przez krańcówkę ?
Witam.
Żeby rozwiać zbędne wątpliwości z wykształcenia jestem inż. elektronikiem oraz inż. automatykiem z wieloletnim stażem.
Można wszystko wykonać logiką tzw. przekaźnikową ale to na 100% nie będzie ładnie wyglądać wizualnie.
Mam zastosowane kontaktrony miniaturowe ukryte w listwie przyokiennej. Wymieniłem listwy prowadzące roletki na półokrągłe i tam ukryte są kontaktrony "NO" plus neodyna na dolnej listwie obciążnikowej.
To ma być wykonane programowo blokada ruchu po osiągnięciu skrajnej pozycji.
@isom tak zrobię opiszę problem w odpowiednim dziale bo nie do końca rozumiem na tą chwilę logikę skryptu. Gdyby to był Siemens to co innego.
@jartech nie tylko Ty.
Pamiętaj o jednym - jeśli uruchomisz skrypt na domoticz, a stracisz połączenie z esp to krańcówka nie zadziała. Lepiej zrobić to regułą w espeasy
@jartech nie tylko Ty.
Pamiętaj o jednym - jeśli uruchomisz skrypt na domoticz, a stracisz połączenie z esp to krańcówka nie zadziała. Lepiej zrobić to regułą w espeasy
Mam tego świadomość. Dlatego testuję komunikację i jej jakość na innych rozwiązaniach.
Dodatkowo chcę wykonać blokadę mechaniczną przed nadmiernym rozwinięciem jak i zwinięciem. Nad całością będzie czuwał impulsator. Podobne rozwiązanie mam wykorzystane w sterowaniu głowicami termostatycznymi przy grzejnikach. Z tą tylko różnicą, że tam czuwa PLC Siemens 1200 no i przewodowo to działa.
@pawell32 dzięki za sugestię.
Może byłem mało precyzyjny w opisie sytuacyjnym. Naprawiam już ten bład.
Wymyśliłem sobie rolety wewnętrzne 100% zaciemniające na oknach i na drzwiach zewnętrznych wejściowych do biura.
Często mam klientów którym wyświetlam prezentacje na projektorze a słońce docierające do biura w tym mi nie pomaga.
Zaprojektowałem obudowy do mechanizmów napędowych, wydrukowałem i bedę montował na skrzydle okna i drzwiach. Rolety maja tylko i wyłącznie mechanizm ręczny - sznurkowy. Napędem będą silniki modelarskie (servo 15KG) już przerobione na pełen obrót.
@jartech pochwalisz się obudową ? Co do zabezpieczeń to warto pomyśleć o zdublowaniu reguły + skrypt , druga sprawa to myślę, że komunikacja mqtt będzie pewniejsza niż http .
@jartech pochwalisz się obudową ? Co do zabezpieczeń to warto pomyśleć o zdublowaniu reguły + skrypt , druga sprawa to myślę, że komunikacja mqtt będzie pewniejsza niż http .
No i tu tkwi problem. Wykonałem próbę instalacji mqtt ale z mizernym efektem coś poszło nie tak nie pamiętam jakie błędy wystąpiły.