Witam,
Rozpoczynam zabawę z ESP, kiedyś wpadły mi w ręce płytki z 2 przekaźnikami (fotka załącznik) które chciał bym wykorzystać do sterowania przez piny ESP. Zasilanie płytki 230V odbywa się przez zaciski LN, zaciski 5v i GND chciał bym wykorzystać do zasilania ESP . I tu pojawia się moje pytanie, na zaciskach IN1 jak i IN2 po przyłożeniu miernika pojawia się napięcie 5v. Sterowanie przekaźnikami odbywa się przez zwarcie zacisków IN1 lub IN2 (zworki na płytce służę do zmiany sterowania z bistabilnego na monostabilne). Z tego co mi wiadomo na wejścia w ESP można maksymalnie podać 3,3v. Czy macie jakiś pomysł jak tym sterować za pomocą pinów ESP?
Ale jest też wiele informacji , że ESP8266 wytrzymuje spokojnie 5V ( choć sam wystawia maksymalnie 3,3V) , u siebie gdzieś tak mam i służy ładnych parę lat.
Myślę, że spokojnie możesz podłączyć do ESP, tu na pokładzie masz sterowanie stranzystorami i chyba ustawianie zworkami polaryzacji. Zasil moduł z tego co masz wystawione 5V i masa, GPIO do sterowania.
Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem, podsumowując pin GPIO z esp podłączam do in1 plusa czy minusa ?
Zworki na płytce służą do zmiany sterowania z monostabilnego na bistabilny.
sprawdź podając wpierw masę, następnie 5V na jeden z styków. Nie widzę, patrząc na zdjęcie czy to jest sterowane potencjałem dodatnim czy ujemnym.
Tak naprawdę to chociaż symbol tego układu scalonego by się przydał, żeby wiedzieć jak tym sterować. Inaczej to zgadywanka.
Sprawdziłem, sterowanie jest masą.
Po pierwsze Esp nie lubi 5v. Koszt stabilizatora 3. 3v to 1pln. Warto ryzykować?
Po drugie. Podlacz płytkę do zasilania. Potem zrób zworkę in do gnd. Jeśli przekaźnik zadziała to jest sterowany beznapięciowo.
W tym przypadku sterujesz wejściem za pomocą innego przekaźnik lub transoptora. Można też tranzystorem. Zależy od tego czy jest wymagana izolacja czy nie.
Jeśli nie będzie reakcji to podaj to 5v co masz na płytce przez rezystor 1-10kohm do in.
Jeśli zadziała to wiesz ze aby przekaźnik uruchomić potrzebujesz podać napiecie.
Jeśli nie zadziała to podaj 5v na in. Musi teraz działać.
A najlepiej byłoby znać schemat tej płytki. Albo chociaż jakie tam są elementy itp.
Po drugie. Podlacz płytkę do zasilania. Potem zrób zworkę in do gnd. Jeśli przekaźnik zadziała to jest sterowany beznapięciowo.
Tak właśnie uczyniłem, i przekażnik na płytce zadziałał. Proszę o dokładniejsze instrukcje jak zasterować tą płytką z ESP, do zabawy posiadam płytkę NodeMCU v2. Mam jeszce jedno pytanko czy można NodeMCU v2 zasilić napięciem 3,3V bezpośrednio na pin?
Jas dałbym z pina io rezystor ok 4.7-10kohm na bazę tranzystora npn. Emiter do gnd, kolektor do in.
Bedzie żyło.
Co do drugiego pytania to z pamięci pisząc node zasilane jest z usb, czyli 5v. Odszukaj gdzie to podłączyć. Spójrz na schemat. Są w necie. Nie pamiętam na pamięć schematów i pinów.
Mam jeszce jedno pytanko czy można NodeMCU v2 zasilić napięciem 3,3V bezpośrednio na pin?
tak, każdy moduł tego typu pracuje na 3,3V i zasilanie ma wyprowadzone na jeden z pinów. Obok procesora jest stabilizator 3,3V do którego jest podłączone gniazdo USB i jedez z pinów (vin). Także możesz zasilić dowolnie.
Sprawdziłem, sterowanie jest masą.
zastosuj transoptor np. PC817
wyjście podłączasz zgodnie z polaryzacją 4 - in, 3 - masa
Welkie dzięki, otrymałem komplet wiedzy.
zastosuj transoptor np. PC817
Reszystor do tego układu dobieram zgodnie z parametrami z dtr.
U sterowania = 3.3V
U przewodzenia = 1,2V
I diody = 20mA
Rozumiem że po stronie płytki połączenie bezpośrednoi do zacisków?