Isom ja mam pytanie odnosnie zasilania. Bede bral z wemos zasilanie do expandera mcp 2317 jak uwazasz ktorym napieciem lepiej jest zasilic tego expandera 3.3 czy 5 voltami.
Nastepne expandery ponprzez I2C
Tak sie zastanawialem. Expander ma przedzial do chyba 5.5v. Obawiam sie ze gdyby w zasilaczu ktory zasila wemos , podskoczylo nap powyzej 5.5v to moze uszkodzic expander . I mysle ze jednak lepiej zasilic go 3.3v. I nastepne po przez I2C tez
Drugi expander bedzie zasilsny z tego samego wemosa , a w przyszlosci moze i nastepny expander z tego samego wemosa.
Podlanczajac wiecej expanderow mam obawy ze wkoncu regulator w wemosie zostanie przeciazony i zoztanie uszkodzony.
Dlatego lepiej by bylo je zadilic 5 voltami
ale to tez jest ryzyko
jak uwazasz jest lepiej
Jeśli obawiasz się ,że masz kiepski zasilacz i może dać powyżej 5,5V to nie masz wyjścia.
@marcingajda zasilacz z wyj na mini usb od telefonu. Taki aby pociagnal wystarczajaca ilosc wemosow czy expanderow , krotko mowiac zeby byl wydajny pradowo.
Ten stabilizator w klonie wemosa z 5V na 3,3V też zbyt wydajny nie jest. Co innego w orginale.
@krzysztofch ponieważ taki ekspander będzie pracował już od 1,8V do 5,5V w normalnych temperaturach ( -20 do +80) i nie sądzę żebyś to mroził albo grzał do 100* , zasilić możesz tak żeby pasowało Ci do układów wykonawczych . Jak planujesz większość przekaźników to łatwiej dać jeden większy zasilacz 5V i opędzić wszystko. Jeżeli tak jak u mnie większość czujników to zasiliłem z 3,3V , przekaźniki mam na 12V więc i tak zasilone są z centralki od alarmu . Jak masz obawy to nie stosuj tanich ładowarek do telefonów , tylko kup zasilacz na szynę , albo taki jaki mi wysłałeś - to bardzo solidna firma
Ten stabilizator w klonie wemosa z 5V na 3,3V też zbyt wydajny nie jest. Co innego w orginale.
Tu bez dwóch zdań masz 100% racji
No tak przekazniki zasilane na 12v.
Potem zasilanie wemosa jednego z ladowarki od tel. 5v do wemosa. Od tego wemosa zastanawiam sie czy zasilic dwa lub 3 nastepne expandery 5v czy 3.3v
W sumie to nie obawiam az sie tej ladowarki ze tam moze podskoczyc nap wieksze niz 5.5 v ,a jak podskoczy to latwo taki expander moge szybko wymienic i bede mial doswiadczenie
moge tez to zasilic z wemosa 3.3 volt ale obawialem sie tego regulatora
wiec podlancze do 5 v
i dziekuje isom za odp i innym