Powiadomienia
Wyczyść wszystko
Wszystko o sprzęcie
85
Wpisów
15
Użytkownicy
3
Reactions
19.8 K
Wyświetleń
Dziękuje i jednocześnie przepraszam, że Ci marudzę. Wstrzymam się zakupem cc2530 zwłasza że udało mi się odblokować port 9898 na xiaomi gateway v3. Na razie sensory z xiaomi są super. Jeśli podejdę do tematu na poważnie to pewno zainwestuje Combee II.
Dodane : 28/12/2019 7:46 pm
Spoko. Nie ma problemu.
Dodane : 28/12/2019 8:09 pm
Mnie ciekawi jedno. Mam problem z podłączeniem aqary do domoticz. Jeszcze nie brałem się za próby z 9898 i tu pytanie czy lepiej w te stronę czy lepiej pobawić się i kupić dongla z USB. Jak już wydałem kasę na huba chciałbym aby działał na jako dzwonek przy donglu USB. Ktoś testował? @abulec masz jeszcze te zestawy?
I kolejne pytanie czy do domoticza da się wpiąć lampkę xiaomi https://www.mediaexpert.pl/lampy-inteligentny-dom/lampa-biurkowa-xiaomi-mjtd01yl,id-1269348?gclid=CjwKCAiA6bvwBRBbEiwAUER6JSpb70TEclAsRZK1fBzufG4ot4wtaj96YQOYR6NRZE8XK9Z7yy-A-xoCZlcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds i ew oczyszczacz?
Dodane : 03/01/2020 9:50 pm
Miałem podobny dylemat. Jestem na etapie nauki domoticz’a i tak naprawdę Mi Home jest moim głównym systemem integrującym. Odblokowanie portu w niczym nie ogranicza Mi Home i co ciekawe mimo update do gateway’a port nadal jest otwarty. Staram się odwzorować obecną konfigurację Mi Home na Domoticz’u i mając do dyspozycji LUA, Python, Blockly widzę, że Domoticz’u można zrobić wszystko.
>>...chciałbym aby działał na jako dzwonek przy donglu USB.
Będzie działał ale przez Domoticz’a. Po za tym ma inną zaletę, można integrować urządzenia innych firm (niż Xiaomi) opartych o protokół Zegbee
>>..I kolejne pytanie czy do domoticza da się wpiąć lampkę xiaom
Tu jest link do kompatybilnych urządzeń i nie widzę Twojej lampki. Ale jest na Wifi to może się mylę. Trzeba zapytać bardziej zaawansowanych kolegów. https://gadget-freakz.com/product-category/gadgetz/domoticz-compatible-products/xiaomi-aqara/
Dodane : 03/01/2020 10:45 pm
Dzięki za szybką odpowiedź. Muszę to sobie wszystko poukładać. Myślę, że zdecyduję się na dongla, trzeba coś w życiu robić. Może nauczę się czegoś pożytecznego 😉 W razie czego będę męczył, być może odnośnie odblokowania portu. Poczekam na odpowiedź kolegi odnośnie dostępności tych dongli. Nie wytrzymam czekania miesiąca czasu 😉 ps. jak używasz aqara, masz montowałeś może włączniki światła? Jakie puszki wykorzystywałeś? WallBoxy czy jakieś zamienniki?
Dodane : 03/01/2020 10:56 pm
Do włączników ściennych aqara musisz mieć kwadratowe puszki, w europejskich nie zainstalujesz. Ja mam bramkę i dongla usb. Nie wiem jeszcze przy czym zostanę.
Dodane : 04/01/2020 1:13 pm
Można rownież użyć włączniki natynkowe. Xiaomi ma w swojej ofercie takie urządzenia. Są albo jednoprzyciskowe albo dwuprzyciskowe, obydwa typy monostabilne. Są one na baterie, bardzo dobrej jakości. Wersja z dwoma przyciskami obsługuje pojedyncze naciśniecie, podwójne naciśnięcie, długie naciśnięcie, szybkie naciśnięcie obu przycisków. Daje to wiec spore możliwości i można zamontować w dowolnym miejscu.
Dodane : 04/01/2020 2:57 pm
Nie używam domoticza. Bramki nie podłączysz do dongla bo jedno i drugie robi jako gateway. Jak chcesz żeby była jako dzwonek to tylko przez aplikację mi home.
Dodane : 04/01/2020 5:02 pm
Sosnaone reacted
Po napisaniu przez isom o tym snifferze postanowilem go sobie kupic. Dzis akurat przyszedl.
Moze ktoz pomoc w uruchomieniu tego shniffera
na swojej malince mam domoticza.
Juz mnialem zainstalowanego wiringpi
sklonowalem oprogramowanie flash cc_2531 wrzucilem do tego folderu plik hex
kabelek jeszcze mi nie przyszedl wiec zrobilem sobie sam. Ale po komendzie ./cc_erase mam id=ffff
i nie wiem jak to obejsc
Dodane : 04/01/2020 8:55 pm
Autor tematu
@krzysztofch co dostajesz po wpisaniu w terminal
gpio -v
Czy nie używałeś wcześniej tych GPIO , które są potrzebne do programowania ?
Jak podłączysz moduł kabelkiem i do USB to zielony led na module się zaświeca ?
Co dostajesz po przejściu do oprogramowania w terminalu i wpisaniu
./cc_chipid
jak ID=ffff to problem z połączeniem raspberry - sniffer
Dodane : 04/01/2020 9:53 pm
Autor tematu
Sprawdź czy po wpisaniu komendy
sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh
na końcu tego pliku nie masz wpisów podobnych do takich
/usr/local/bin/gpio export 12 out
/usr/local/bin/gpio export 13 out
/usr/local/bin/gpio export 18 out
/usr/local/bin/gpio export 25 out
/usr/local/bin/gpio export 22 in
/usr/local/bin/gpio edge 22 both
/usr/local/bin/gpio export 27 in
/usr/local/bin/gpio edge 27 both
jak masz coś to usuń i zrestartuj domoticza
możesz też zaktualizować wersję wiringPI bo masz starą , jak to zrobić znajdziesz w linku który podałem w pierwszym wpisie
Dodane : 04/01/2020 10:18 pm
Autor tematu
@krzysztofch z tego co u Ciebie widzę to na pewno oprogramowanie nie widzi modułu więc trzeba sprawdzić połączenia , może wymień ten przewód na inny ( nie wiem jak długi zrobiłeś ) , może ten wtyk na GPIO w RBPi nie kontaktuje dokąd nie zobaczysz prawidłowego ID to nic nie zrobisz . Zrób też aktualizację wiringPI
Dodane : 04/01/2020 10:35 pm