Witam kolegów
Czy macie jakieś doświadczenia z routerem Netgear R6400 i moglibyście sięnimi podzielić? Zainteresował mnie z powodu USB3.0, który jest dostępny ze względu na to, iż chcę strumieniować filmy z prywatnej filmoteki. Obecny router Asus RT-AC1200G Plus ma tylko USB 2.0. Moje pytanie wynika stąt, iż na Amazonie podali informację, iż obsługuje do 25 urządzeń.
Myślę też nad tym, aby jednak pozostać przy Asusie i nad modelem RT-AC68U, który też ma port USB 3.0
Liczba urządzeń podpiętych do Routera: około 50
Pozdrawiam
Pawel
Wszystko zależy od wydajności procesora. Do tej pory najwydajniejszym co do USB 3.0 dla mnie jest Wrt3200acm albo wrt32x. W sumie to to samo tylko inny soft w środku oraz inny rozkład partycji. Bez problemu da się przerobić jeden na drugi. Router ten osiąga do 100MB/s. Niestety sterownik od wifi dla openwrt jest nie do końca dobry. Co do Asusa RT-ac68u cóż tam wydajność USB 3 oscyluje na poziomie 30 MB/s.
Zresztą wydajność portów USB jest zależna w dużym stopniu od rodzaju partycji oraz wydajności procesora. W routerach to widać.
Co do tego netgeara to on jest właśnie na poziomie Asusa RT-ac68u jeśli dobrze pamiętam.
Z tym wrt3200acm to trochę przesada do zastosowań domowych, lecz jeśli ktoś chętny wydać tyle to lepszym rozwiązaniem będzie
Mikrotik RB4011IGS+5HACQ2HND-IN. Jednak dla normalnych użytkowników którzy chcą porządny sprzęt polecam Mikrotik HAP AC lite (RB952UI-5AC2ND-TC)