Nie jest to co prawda propozycja rozbudowy softu - do celu o którym dalej softu akurat nie ma potrzeby modyfikować do - ale może komuś się przyda.
W kilku aplikacjach /np. sterowanie bramą/ w mojej instalacji potrzebne było sterowanie przekaźnikiem - co nie jest specjalnie trudne - istnieją gotowe moduły podłączane do arduino lub esp8266. Od kiedy pojawił się sonoff z wygodnym softem aż się prosiło żeby go do tego użyć. Mnie chodziło tylko o sterowanie przekaźnikiem - należało tak zmodyfikować płytkę żeby na wyjściu nie pojawiało się napięcie 230V a przekaźnik zwierał piny na wyjściu. Po krótkiej analizie okazało się że należy /odwałania do zdjęcia w załączeniu/:
- Przeciąć fragment płytki w miejscu oznaczonym 1
- Rozgrzać ścieżkę oraz odessać cynę a następnie zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 2
- Połączyć ścieżki - lutując kawałek drucika w miejscu 4
Na drugiej stronie płytki zedrzeć fragment ścieżki w miejscu 3
Ja do przecięcia ścieżek użyłem ostrego nożyka nacinając ścieżkę a następnie rylcem zdarłem fragment szerokości około 5 mm.
Po zdarciu ścieżek należy oczyścić płytkę ostrą szczoteczką a następnie przedmuchać całość żeby nie pozostały fragmenty miedzi - co mogło by powodować zwarcie.
Proponuję obejrzeć płytkę pod światło widać wtedy lepiej ścieżki.
UWAGA!!! W układzie mamy do czynienia z napięciem 230V. Niedokładne odizolowanie obwodu 230V od wyjścia przekaźnika /które w założeniu zmiany ma pozostać beznapięciowe/ może spowodować zniszczenie układu podłączonego do wyjścia sonoffa. Choć modyfikacja zajmuje nie więcej niż 5 minut to jeżeli ktoś nie czuje się na siłach niech lepiej poprosi o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.
Życzę powodzenia
Damian